Русия нареди евакуация в района на АЕЦ "Запорожие"

0
Рафаел Гроси алармира, че ситуацията в ядрената централа става все по-непредсказуема и потенциално опасна
Рафаел Гроси алармира, че ситуацията в ядрената централа става все по-непредсказуема и потенциално опасна Снимка: AP Photo/Theresa Wey

Рафаел Гроси алармира, че ситуацията в ядрената централа става все по-непредсказуема и потенциално опасна

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази загриженост за безопасността на „АЕЦ Запорожие“, докато руските окупационни сили евакуират цивилни граждани от близкия украински град Енергодар, съобщи Би Би Си, предаде БГНЕС.

Рафаел Гроси заяви, че ситуацията в централата в Запорожие "става все по-непредсказуема и потенциално опасна".

Евакуацията се извършва преди очакваната украинска контраофанзива.

Но персоналът на атомната електроцентрала остава на място.

В изявлението на МААЕ се казва, че "макар оперативният персонал да остава на площадката, генералният директор Гроси изрази дълбока загриженост от все по-напрегнатите, стресиращи и предизвикателни условия за персонала и неговите семейства".

В него се казва, че експертите на МААЕ, които присъстват в централата, са "получили информация, че е започнала обявената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят повечето служители на централата".

Гроси заяви, че "трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария".

МААЕ и преди е отправяла предупреждения относно безопасността на централата, след като обстрел е причинил известни щети на инсталациите и временни прекъсвания на електрозахранването, без обаче да предизвика изтичане на радиация.

През март МААЕ изрази съжаление, че след повреда на електропроводите централата работи с дизелови генератори, за да поддържа жизненоважните системи за охлаждане.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., броят на персонала в централата е намалял, казва МААЕ, "но ръководството на обекта заяви, че той остава достатъчен за безопасната експлоатация на централата".

Руските сили окупират голяма част от Запорожка област, но не и регионалната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар, от другата страна на язовир Днепър. Освен Енергодар, Русия е наредила евакуация на цивилни от 18 фронтови точки в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари