Русия има право да разположи ядрени оръжия в Крим

0
Русия е готова на преговори за нов договор за контрола на конвенционалните въоръжени сили в Европа
Русия е готова на преговори за нов договор за контрола на конвенционалните въоръжени сили в Европа

Русия има правото да разполага ядрени оръжия на черноморския полуостров Крим, който Москва анексира миналата година, заяви Михаил Улянов, заместник-директор на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство, цитиран от "Ройтерс" и "Интерфакс".

"Русия има правото да разполага ядрени оръжия на цялата територия на Русия, в това число и в Крим", каза Улянов, цитиран от "Интерфакс". "Не знам дали сега в Крим има някакви ядрени оръжия. Не знам да има и каквито и да е планове за разполагане на ядрени оръжия там, но принципно Русия може да разположи такива оръжия на полуострова", каза Улянов, цитиран от "Ройтерс".

Русия е готова на преговори за нов договор за контрола на конвенционалните въоръжени сили в Европа, добави Улянов, цитиран от "Франс прес". "Ние сме готови да разгледаме такава възможност и да водим преговори за нов договор, който ще отговаря на новата действителност, който няма да излезе прекалено скъп, който ще бъде добре премислен и ще отчита естествено интересите на Русия", заяви Улянов. "Съгласни сме принципно, че контролът върху оръжията в Европа може би е полезен и не сме готови да "загробим" тази практика", заяви Улянов. Той обаче изрази съжаление, че от страна на членките на НАТО липсва желание за договаряне на ново споразумение. "Няма консултации по този въпрос и няма проект", каза Улянов.

Вчера Русия обяви, че слага край на участието си в Общата консултативната група по Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа. Тази група е последната инстанция, която следи дали договорът се спазва. Русия обаче си остава страна, подписала от договора, смятан за основополагащ елемент в областта на сигурността на конвенционалните оръжия в Европа.

През декември 2007 г. Русия беше преустановила едностранно участието си в договора, датиращ от 1990 г. Тогава тя обясни решението си с отказа на западните страни по договора, начело с членовете на НАТО да ратифицират негова нова версия, договорена в Истанбул през 1999 г., докато Русия не изтегли войските си от Грузия и от Приднестровието, в Молдова.

Консултативната група по договора заседава редовно във Виена. Договорът за конвенционалните въоръжени сили в Европа ограничава числеността и военното оборудване /танкове, самолети и артилерия/ на конвенционалните сили от Атлантика до Урал и предвижда обмен на информации и взаимни инспекции, припомня "Франс прес".

Източник: FBR.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари