Русия: Газова криза заплашва Европа

0
Руският министър на енергетиката Александър Новак е предупредил с писмо европейските потребители на руски газ, че Украйна създава допълнителен риск за доставките в Европа
Руският министър на енергетиката Александър Новак е предупредил с писмо европейските потребители на руски газ, че Украйна създава допълнителен риск за доставките в Европа Снимка: Ройтерс

Руският министър на енергетиката Александър Новак е предупредил с писмо европейските потребители на руски газ, че Украйна създава допълнителен риск за доставките в Европа, съобщи РИА "Новости", предаде Дневник.

Като причина е посочена наложената на 5 декември от антимонополната комисия на Украйна глоба на "Газпром" в размер на близо 6,6 млрд. долара за нарушения на "транзитния пазар" в страната. Москва се притеснява, че украинците може да си задържат като компенсация част от руския газ, който преминава транзитно през страната на запад и юг.

От друга страна, писмото може да се тълкува и като натиск над Киев в преговорите за нови покупки на руски газ, които се водят в Брюксел с посредничеството на Европейската комисия.

Действията на Киев пък са възприемани като натиск над руснаците да премахнат клаузата take-or-pay от договорите с Украйна.

"Изразяваме дълбоката си загриженост от решението от 5 декември на съда в Киев (...). Според нас това е абсолютно незаконно, тъй като не е решение на Стокхолмския съд. Към момента то ни позволява да говорим за нови рискове пред транзита на газ към европейските потребители във връзка с това, че украинската страна може да предприеме действия по събирането на тази глоба", коментира Новак след среща в Брюксел в петък.

Според него украинците са готови да купят тази зима между 1,5 и 4 млрд. куб. м., а "Газпром" е потвърдил готовност да изпълнява договора с Украйна, действащ до края на 2019 г. Нямаме договореност за допълнително споразумение с "Гапром", каза ръководителят на украинската "Нафтогаз" Андрей Коболев. "Без него е невъзможно закупуването на руски каз в съответствие с договора между нашите компании."  

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари