Русенските ученици предпочитат езиковите паралелки

0
В резултат на това 5 паралелки осигуряващи професия и препитание, ще бъдат закрити
В резултат на това 5 паралелки осигуряващи професия и препитание, ще бъдат закрити Видео: TVN

Родители и ученици предпочитат езиковите паралелки пред тези с професионална насоченост.

Това показват данните на Регионалното управление на образованието в Русе след обработване на подадените заявления за продължаване на образованието след 7 клас. В резултат на това 5 паралелки осигуряващи професия и препитание, ще бъдат закрити. Те са в ПГДВА „Й. Вондрак“ (реставрация на мебели и дограма, тапицерство и декораторство), в ПГО „Недка Иван Лазарова“ (бутикови облекла), в ПГПТ „Атанас Ц. Буров“ (газова техника), в Бяла (софтуерни и хардуерни науки) и във Ветово (икономическо информационно осигуряване) и във Ветово.

Най-голям е интересът към паралелките с интензивно изучаване на чужди езици – най вече английски, немски и испански, софтуерни и хардуерни науки, и природни науки.

Най-много кандидати за продължаване на образованието е имало за СОУЕЕ „Св. Св. Кирил и Методий”, МГ „Баба Тонка“ и АГ „Гео Милев”.

Сред професионалните гимназии най-голям е бил интересът към ПГИУ „Елиас Канети“ и ПГЕЕ „Апоостол Арнаудов“.

Общо заявилите желание за продължаване на образованието в друго училище след 7-ми клас са 1729, като 91 от тях са от други области. Те ще формират общо 61 паралелки.

На първо класиране 101 деца не са записани никъде и ще чакат второ класиране. На тях не им достига бала да бъдат приети в посочените от тях училища и специалности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари