Русенци завоюваха първо място на международно състезание по роботика

1
Участниците спечелиха категорично в надпреварата в дисциплината „Лабиринт“
Участниците спечелиха категорично в надпреварата в дисциплината „Лабиринт“ Снимка: Facebook / Robo Challеnge 2022

Участниците спечелиха категорично в надпреварата в дисциплината „Лабиринт“

Русенци донесоха първо място за България на Международното състезание по роботика от веригата RoboChallenge, което се проведе в Букурещ. След двугодишно прекъсване, състезанието събра отново много участници от цял свят, съобщиха Русе Медиа.

Учениците от МГ „Баба Тонка“ – Вяра Симеонова 11а клас и Калина Симеонова от 6а клас, заедно със студента Йордан Ганев от РУ „Ангел Кънчев“, представиха България на този голям форум. Участниците в отбора спечелиха категорично в надпреварата в дисциплината „Лабиринт“ и заеха първо, трето и четвърто място.

В тази дисциплина участваха отбори от Румъния, Полша, Испания, Турция, Тайланд, Мексико и България с общо 37 робота. Тази категория е една от най-трудните в състезанията по роботика. В алгоритмите за управление участват много сензори, които позволяват на робота да се ориентира в пространството и да търси изход от лабиринта.

„Скоростта, с която нашите роботи се движат в лабиринта, беше близо 1м/сек. И това е много над останалите. Освен програмата на робота, в състезанието участва и състезателят. Той трябва да съумее да определи правилото за преминаване през лабиринта „лява“ или „дясна“ ръка, да настрои правилната скорост и да калибрира добре сензорите. Тези неща се извършват под напрежението и стреса на състезанието. Алгоритмите за преминаване през лабиринта се усъвършенстват в четири поредни състезания, в които участва нашият отбор. С тази победа отборът от Русе развя българското знаме на почетната стълбичка“, споделиха от МГ „Баба Тонка“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари