Русенци се упражняват как да гласуват на 14 ноември

0
Обучителна демо машина очаква всеки желаещ във фоайето на Пленарна зала на Община Русе
Обучителна демо машина очаква всеки желаещ във фоайето на Пленарна зала на Община Русе Видео: Русе Медиа

Обучителна демо машина за гласуване вече посреща първите русенци, които искат да пробват как ще упражнят правото си на вот на 14 ноември.

Машината е поставена във фоайето на Пленарна зала на Община Русе и е на разположение на гражданите от 9 до 12 часа и от 13 до 16 часа. На място присъстват и членове на Районната избирателна комисия, които дават нужните разяснения.

Днес до 12 часа са минали около 20 души, предимно възрастни хора. Тъй като този път гласуването е 2 в 1 – и за парламент, и за президент, са нужни малко повече напътствия. Притесненията на русенци са свързани главно с това, че може да бавят опашката, докато се ориентират при гласуването. След няколко опита са по-спокойни и казват, че не е трудно, но трябва да се внимава, информира Русе Медиа.

Основният проблем, с който гражданите се сблъскват, е когато проявят припряност и са забързани. Тогава пропускат някои обяснителни текстове на машината. Трябва да се чете, всичко е написано. Друг проблем, който възниква, е при натискането на бутоните. Ако човек натиска по-силно, понякога машината отбелязва две натискания вместо едно. Т.е. когато гласоподавателят опитва да селектира даден кандидат, при по-силно натискане на бутона едновременно става селектиране и деселектиране и всъщност не е отбелязал нищо. Трябва да се гласува по-спокойно, по-внимателно и мисля, че няма да има проблеми. Интересуват се предимно хора на по-сериозна възраст, младежите не проявяват интерес към гласуването, защото те знаят“, обясни членът на РИК-Русе Константин Станимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари