Русенци проявиха интерес към ваксинирането срещу COVID-19

0
Само за няколко часа близо 100 души поискаха да бъдат имунизирани
Само за няколко часа близо 100 души поискаха да бъдат имунизирани Снимка: БГНЕС

Само за няколко часа близо 100 души поискаха да бъдат имунизирани

Само за няколко часа 94-ма жители на област Русе, които не попадат в актуалната фаза на ваксинация, са поискали да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Това стана ясно от проведен преди минути разговор на областния управител Галин Григоров, който е и председател за Областния оперативен щаб за борба със заболяването с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.

Припомняме, че по-рано през деня от местното РЗИ обявиха, че днес и утре ще извършват имунизация на желаещите с ваксината на AstraZeneca. За целта беше необходимо всеки желаещ да се запише предварително в РЗИ на GSM: 088 813 8142 /Viber/. Това се налага, за да бъдат разпределени правилно флаконите, които ще са необходими и дозите, които могат да се използват. През днешния ден в Регионалната здравна инспекция са поставени 20 дози от посочената ваксина, като кабинетът там е работил до 15.30 ч. Утре е предвидено в същия кабинет да бъдат имунизирани още 30 души, които са пожелали, като тогава кабинетът в РЗИ ще бъде с работно време от 09.00 ч. до 16.00 ч.

В Бяла също е създадена организация и там през утрешния ден ще бъдат поставени всички налични дози от ваксината на AstraZeneca, с които разполага МБАЛ „Юлия Вревска“ към момента. Предвидено е в лечебното заведение да бъдат поставени 44 първи дози, като кабинетът, където ще се извършва манипулацията ще работи от 09.00 ч. до 18.00 ч.

През настъпващата седмица, най-вероятно в понеделник, областният управител ще проведе съвещание с директора на Регионалната здравна инспекция, както и с представители на всички имунизационни кабинети в Русенско. По време на срещата се очаква да бъде взето решение как да продължи ваксинацията в кабинетите за желаещите, които не попадат в съответната фаза от ваксинационния план. По този начин се осигурява т.нар. „зелен коридор“ за всички, желаещи да се ваксинират.

Днес пристигнаха и 1830 дози от ваксината на AstraZeneca, като от утре започва разпределение на флаконите между част от общопрактикуващите лекари в областта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари