Русенци посрещат седмицата с код жълто за високи температури

0
Кодът е в сила за областите Видин, Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград
Кодът е в сила за областите Видин, Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград

Жълт код за високи температури е обявен в 5 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за 10 август.

Кодът е в сила за областите Видин, Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград, където се очаква максималните температури да достигнат до 35-36 градуса.

В останалите области на страната няма опасни явления.

Оранжев индекс за пожароопасност е обявен за Югоизточна и Северозападна България, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. При оранжевата степен за опасност са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони.

Индексът е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали и от части за Смолян, Благоевград, Перник и София - област.

Частично е обявен червен индекс за пожар в областите: Плевен, Велико Търново, Сливен, Ямбол и Стара Загора, където рискът за възникване на пожари е много висок. При червена степен на предупреждение от НИМХ, гражданите трябва да бъдат изключително бдителни и готови да предприемат действия, за да се предпазят при бързо развиващ се пожар. От хората се изисква да проявяват изключителна бдителност и незабавно да уведомяват противопожарните служби за всеки огън.
В останалите места на страната се очаква времето да бъде потенциално опасно или без опасни явлени

Времето ще бъде предимно слънчево, след обяд горещо.Временни увеличения на облачността ще има главно над планинските райони, вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е слаб, по морския бряг - до умерен от североизток.

Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°. Товасъобщава дежурният синоптик Борис Димитров в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН) пред агенция "Фокус", цитирана от "Дневник".

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 29° и 30°, температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. По-значителни увеличения на облачността ще има над Рило-Родопския масив, но само на отделни места е възможно краткотрайно да превали. Ще бъде тихо. Максимална температура на височина 1200 метра около 26°, на 2000 метра около 18°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари