Русенци посрещат Джулая на Конския плаж

2
Да посрещнем първото юлско утро на брега на Дунав
Да посрещнем първото юлско утро на брега на Дунав

Да посрещнем първото юлско утро на брега на Дунав, призовават група ентусиасти.

Началото на купона е обявено за 4 часа сутринта, мястото – Конския плаж на кея..

Това е началото на лятото, а според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те – 70-те години.

Традицията води началото си от 70-те години и се свързва с култовото парче на “Юрая хиип” “July Morning”, в което се пее за хубави неща, като любов, юлско утро и мир. Джулай е на всички, съхранили нежното, в себе си, запазили дух за ведър, свободен от ограничения живот и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим.

"Носете вдъхновените си сърца и души! Да посрещнем изгрева на новата епоха: на красивото, доброто, справедливото! Както пеят рок-бащите, основатели!", призовават инициаторите.

Любителите на „по-организираните“ прояви могат да посрещнат първия юлски изгрев само на 80 км. – на брега на Дунав край Тутракан.

Там за седми път ще се проведе фестивалът „Огненият Дунав“. Тази година на сцената в Тутракан ще се изявят легендарният вокалист на “Uriah Heep” Джон Лоутън,  Б.Т.Р., Санеца, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“.

Тази година ще има и международно участие – италианската рок група „Арсея“, както и музиканти от съседна Румъния и Сърбия. Ще участват и много местни групи от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари