Русенци отбелязаха 151-та годишнина от смъртта на Стефан Караджа

3

На 30 юли 2019 г. се навършват 151 години от смъртта на Стефан Тодоров Димов, останал в историята като Стефан Караджа.

Умира от раните си в Русенския затвор, едва навършил 28г. След боя при село Вишоград в местността Канлъ дере, войводата се увлича в ръкопашен бой с враговете и ранен многократно е заловен, откаран в Търново а след това в Русе. Там е изправен пред извънреден съд, председател на който е Мидхат паша. Осъден е на смърт чрез обесване.

Никола Обретенов, твърди че войводата е окачен на бесилото вече починал от раните си получени по-време на боя в Канлъ дере. Погребан е от баба Тонка Обретенова, като черепът на войводата се е съхранявал в къщата музей на баба Тонка в Русе и след години е предаден на Русенският музей. Оригиналният надгробен камък е намерен при строителни работи през 2014 г. в къщата музей, въпреки че се смяташе, че войводата е починал на 31 юли, на надгробният камък изписаната дата е 30 юли 1868 г. 

Венци и цветя бяха поднесени от Областна администрация Русе, Община Русе, Общинския съвет, Генералното консулство на Русия в Русе, както и от патриотични организации и множество граждани.

Сред официалните гости на церемонията бяха представители на Областна администрация Русе, директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов, общински съветници, както и аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев.

Събитието, което се проведе тази вечер, беше организирано от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Ангел Кънчев“ – Русе и от Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ – Русе.

Отбелязването на 151-та годишнина от смъртта на Стефан Караджа беше съпроводено и с множество вокални и музикални изпълнения от представители на Регионалния съюз на пенсионерите, както и на Стойко Станчев, който изпълни „Отишъл ми е Караджа“ на своята габа гайда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари