Русенци отбелязаха 155 години от гибелта на Стефан Караджа

1

Десетки граждани поднесоха венци и цветя в чест на героя

Днес от 11:00 часа, пред паметника на революционера до Градските хали, по традиция бе отбелязана годишнината от гибелта на българския национален герой Стефан Караджа. Събитието бе организирано съвместно от НЧ "Стефан Караджа", Национално дружество "Традиция" клон Русе и Община Русе.

Кметът Пенчо Милков се обърна с думите: „Надявам се този родолюбив пламък, с който сме закърмени, да ни дава смелост, кураж и силна обич, независимо с какво сме се захванали“.

Представител на Русенската Света митрополия отслужи заупокойна молитва, а музикантите и певците от пенсионерски клуб „Надежда“ развълнуваха публиката със своите патриотични изпълнения.

В края на церемонията десетки граждани поднесоха венци и цветя в чест на героя.

Стефан Караджа участва в Първата и Втората българска легия и се сражава в множество боеве за освобождението на България. Почива на 30 юли 1868 година от раните си в Русенския затвор, след като е пленен от турските войски. Гробът му се намира в Парка на възрожденците в Русе, а тленните му останки са пренесени в Пантеона на Възрожденците, където могат да бъде открити и до днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    До 5
    Тя, тази мисирка Петя, така си фантазира в нейните писания - идва й отвътре. Да не й търсим кусури - толкова си може момичето.
  • 5
    5
    Георги Костадинов
    Редакторке,не е починал през 1968,а 1868 г. И не са 115 години ,а 155!!!Къде си учила смятане в 1-ви клас,за математика да не говорим?Ха-Ха!!! Сериозна медия сте ,преценете дали сте за там! Нещата се проверяват преди да се пишат,нали? Хубава вечер!!!Между другото къде е роден Стефан Караджа? Знаете ли? Каква е историята му? Малките читатели ще се объркат!
  • 4
    4
    Заключение 1
    Много му е слаб ПР-а на "разкопчаната ризка". Статия пълна с историческа неточност, снимки на един самотен служител, позорно изхвърлен от най-близките му, абе жалка история е настоящата такава. Да идва есента и да се свършва, ...........че вече ми писна от интерактивно и фацебук управление и отчети в този красив град, преди управлението на Пренчо.
  • 5
    3
    И тази ...
    И тази редакторка - Петя Георгиева, според която Стефан Караджа е починал от раните си през 1968 г., получава заплата за работата си... Кой е този глупак, който и плаща? Явно госпожата е слънчасала, но това не я оправдава.
  • 6
    2
    3275 година
    Чорбаджи Пленчо (разпасан и несемейно) през 2023 лето е отдал почит на Караджата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари