Русенци определят замърсяването като бедствено положение

0
Ние с детето се бяхме качили на влакчето в парка и имах чувството, че се возим към някаква газова камера
Ние с детето се бяхме качили на влакчето в парка и имах чувството, че се возим към някаква газова камера

Стърнищата в Румъния, които бяха запалени вчера и предизвикаха задимяване на Русе, все още тлеят.

Въпреки че огънят е бил угасен от пожарникарите от Гюргево, от брега на Дунава се вижда, че има пушек. Той обаче не идва към Русе, тъй като вятърът е в друга посока.

„В Румъния дейностите по изгаряне на такива следжътвени остатъци подлежат на разрешителен режим и има определени условия, при които да се извършват, под определен контрол и надзор, но дали е такъв случаят, не мога да кажа. В България е абсолютно забранено да се изгарят и вчера не е имало такъв случай, макар че имаме информация, че в Русенска област са изгорени над 5000 дка стърнища. Но това е работа на други институции и друго министерство“, коментира директорът на РИОСВ - Русе инж.Любомир Атанасов, цитиран от Русе Медиа.

Междувременно стана ясно, че Външно министерство е сезирало румънските власти заради вчерашното замърсяване на въздуха в Русе.

В следобедните часове градът бе в пелена от пушек, причинен от горящи стърнища край Гюргево. След реакция от местната екоинспекция и областната управа на Русе, румънските институции са изпратили пожарни автомобили да загасят огъня.

Близо два часа вчера следобед Русе бе обвит в мъгла, а въздухът бе наситен с миризма на изгоряло. Хората споделят, че са били притеснени, тъй като задимяването е било силно. Най-силно са се разтревожили майките на малки деца, излезли на разходка.

„То беше все едно бедствено положение. Ние с детето се бяхме качили на влакчето в парка и имах чувството, че се возим към някаква газова камера“, сподели русенка.

Екоинспекцията е била затрупана от сигнали на граждани. След извършена проверка, е било установено, че проблемът идва от румънския бряг. Незабавно е бил уведомен министърът на околната среда и водите, а областна администрация са се свързали с Инспектората в Гюргево.

„Министърът нареди писмено да се информират румънските власти, включително и румънският екоминистър. От румънска страна е получена информация, че наистина в североизточна посока от Гюргево горят големи масиви със земеделски земи със следжътвени остатъци и по техни думи са предприети мерки за загасяне на огнищата. Отчетен е един пик на фините прахови частици към 17.10 часа вчера, който е от порядъка на 400 микрограма на кубичен метър“, каза още Атанасов.

По-късно нивата са се нормализирали до нормалните за сезона стойности между 20 и 30 микрограма на кубичен метър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари