Анализ на замърсяването на въздуха в Русе от стърнища в Румъния

3
Лошо е когато РИОСВ бъркат...
Лошо е когато РИОСВ бъркат...

Лошо е когато РИОСВ бъркат...

Вчера те излязоха с уверението, че Русе няма да бъде обгазен (за пореден път) от запалените стърнища в Румъния - "Вятърът е със северна посока, което  за момента не предполага пренос на димните газове към град Русе.", казаха те на 6 октомври в 15:30 ч.

РИОСВ - Русе: Димът в Румъния не се очаква да стигне до Русе

Само час по-късно града беше задимен точно от тези огнища, но нито РИОСВ, нито Община Русе предупреди русенци да внимават и по възможност да стоят вкъщи. Нивата на фините правови частици бяха над нормата и това донесе опасност за хора, страдащи от респираторни заболявания.

Горящи 700 декара сухи треви в Гюргевско задимиха Русе

Време е Община Русе и РИОСВ да изградят система за ранно предупреждение на гражданите - било то чрез SMS известяване, мобилно приложение или, не е за препоръчване -  със сирени и мегафони.

Това пише Иван Белчев в писмо до редакцията на Dunavmost.

Данните да се вземат от датчици, изградени в Русе и извън града. Такива проекти могат да се разработят със студентите от Русенски университет - те само чакат да им се даде задание. Общината ще трябва да задели  колко 50 000 лв за самите датчици, но така ще знаем, кога ще има обгазяване часове преди да дойде в Русе. А и тези датчици ще ни дадат яснота откъде идват замърсяванията и от промишлените предприятия - дали от Източна или Западна Промишлена Зона, дали от КТМ, дали от Сливо Поле.....

Аз проверих чрез сателита на NASA къде има пожари около Русе в последните 24 часа и видях 3 огнища в три различни посоки. Взех данни за вятъра и разбрах както причината, така и източника на замърсяването на въздуха. Аз не работя в тази сфера, но въпреки това ви информирам и ще се боря да се изгради система от датчици, които да ни помагат да разберем откъде ни замърсяват - било то пожар или промишленост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари