Русенци не планират да се отказват от почивка в Кушадасъ

0
Българското външно министерство призова да не се предприемат никакви пътувания до Турция
Българското външно министерство призова да не се предприемат никакви пътувания до Турция Видео: БНТ

Туроператорите се опитват да установят броя на българите, които са на почивка в Анталия, Мармарис, Кушадасъ.

45 български туристи с наши туроператорски фирми са в Истанбул. Случилото се през изминалата нощ неминуемо ще се отрази и на туристическия сезон в Турция, предполагат експертите. Много полети от и за Турция днес бяха отменени, съобщава БНТ.

Летище София и Летище Варна отмениха всички полети от и за Истанбул. Отменени бяха и чартърните полети, които трябваше да излетят за Анталия в 9:15 и 14:50 часа.

12 ученици от лекоатлетическия отбор на варненската Първа езикова гимназия се намират в град Трабзон, където се провежда спортно състезание. Младежите планират да се приберат в понеделник. Ако обаче летището в Истанбул не работи, ще търсят други варианти за придвижване.

Опитът за преврат заварва Ваня Бижева в Истанбул, където е за официална среща на ЮНЕСКО. Хотелът, където е настанена, е близо до площад Тексим. Тя обаче научава за началото на преврата от телефона си, защото е абонирана за емисиите на ББС.

Ваня Бижева: Турските телевизии не бяха в ефир, бяха спрени. Основно се информирах от BBC и български сайтове за това какво се случва. Може би това беше около 23:30. Започнаха да прииждат страхотни тълпи от хора по улицата. Аз се намирам на една от главните улици в Истанбул и хора предимно младини, имаше и възрастни със знамена, с коли, с мотоциклети излезнали на улица в подкрепа разбирахме на президента Ердоган. Днес по улиците на Истанбул е спокойно, няма почти никакви хора. Много рядко се движат коли, предимно таксита.

Колегите на Ваня остават в хотела в очакване на сесията на ЮНЕСКО, която най-вероятно ще бъде отменена.

Русенци, които са предплатили почивка на море в Турция, обаче не са склонни да се отказват от пътуването. Светлозар Петров е планирал със семейството си почивка в Кушадасъ. Все пак ще провери дали пътуването няма да се отложи.

В същото време българското външно министерство призова да не се предприемат никакви пътувания до Турция. Българите, които вече са там, да не напускат хотелите или жилищата, в които пребивават. Да се избягват всякакви публични места, а в случай на нужда да се свържат с дипломатическите и консулските ни мисии.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари