Русенци минаха под масата на Разпети петък

0
Хората посещават църквите и по традиция минават под масата, като оставят цветя върху иконата на нея
Хората посещават църквите и по традиция минават под масата, като оставят цветя върху иконата на нея Снимка: ТОП НОВИНИ

Русенци минаха под масата в църквите на Разпети петък – най-тъжният и най-тежкият ден от страстната седмица, защото тогава е разпнат на кръст Божия син Исус Христос.

Той бива разпитван и оклеветен от фарисеите, а Пилат Понтийски, пoдстрекан от тълпата, му издал най-тежката присъда. В този ден Исус Христос претърпял поругания, мъки и, учи Българската православна църква паството си, пише ТОП НОВИНИ.

Божият син е изтезаван за човешките беззакония и грехове и е принесен в жертва за изкуплението им. След престъплението на богоубийците, небето и земята се раздрали, слънцето скрило лика си, а тъмнина надвиснала над Голгота, където било лобното място на Исус Христос, разказват евангелските текстове.

На Велики петък Той бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа, за да не се сбъдне пророчеството за възкресението Му на третия ден след смъртта.

На Разпети петък в християнските църкви се прави опелото на Божия син.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито да се пие дори вода, а народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Хората посещават църквите и по традиция минават под масата, като оставят цветя върху иконата на нея. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари