Русенци извадиха кръста от река Янтра край Бяла

17
Михаил Филипов и Явор Парушев от Русе успяха да хванат кръста в река Янтра
Михаил Филипов и Явор Парушев от Русе успяха да хванат кръста в река Янтра Снимка: Бряг

Михаил Филипов и Явор Парушев от Русе успяха да хванат кръста в река Янтра

В традиционния ритуал „Богоявление - хвърляне на кръста в река Янтра” взеха участие 10 мъже и младежи - от Бяла, Русе и Елена.

След празничната църковна служба в беленския храм „Св. Георги” свещеникът хвърли Светия кръст във водата на река Янтра, съобщи БРЯГ.

Михаил Филипов и Явор Парушев от град Русе успяха да хванат кръста и по този начин за първи път имаше двама победители в надпреварата. Те получиха от Кмета на Община Бяла Димитър Славов парична награда от 400 лева.

Хващането на кръста означава, че двамата най-смели мъже ще бъдат честити и здрави през цялата година.

Всички останали участници получиха парична награда от 50 лева.

За да се гарантира безопасността на доброволците, бяха подсигурени екипи на спешна помощ, полицията и пожарната.

Много жители и гости на града се събраха около моста на Колю Фичето, за да присъстват в освещаването на водата. Те наблюдаваха ритуала по хвърлянето и изваждането на светия кръст от водите на река Янтра. В края на празника отец Георги напръска с китка за здраве присъстващите хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Дай боже
    Догодина да има повече сняг и приятно време да бъде обичаят още по хубав Апропо защо се пише за пари това нали е за здраве по добре подаръци но не виникийски знаци иначе се опорочава празника Бог Да бъде с всички именици .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари