Русенци излязоха на протест срещу Националната стратегия за детето

4

Русенци излязоха на протест срещу Националната стратегия за детето.

Протестиращите, сред които имаше много деца, носеха плакати и зелени балони.

Това е втори протест на родителите в цялата страна, след като през месец април те излязоха в редица градове в страната, за да изразят недоволството си срещу „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“.

Според протестиращите, този документ трябва да бъде напълно отменен и пренаписан с участието на български граждански организации.

Според родителите забраната за телесно наказание над деца вече съществува в българското законодателство и няма нужда от подобна точка и в спорната стратегия, където критериите за насилие са много по-общи.

Друг спорен момент в документа според тях е така наречената „детска бедност“. Според тях подобни действия от страна на държавата не отразяват финансовото състояние на цялото семейство и не работят за неговото подпомагане, а обуславят извеждане на детето от семейната среда.

Сред другите спорни теми са и сексуалното образование на децата, смъкването на възрастта за задължително образование, дефиницията на термина „дете“ в риск, участието на неправителствени организации в имплементирането на стратегията и възможността децата анонимно да подават сигнали за проблем в семейството на телефон 111 116.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари