Русенци, готови ли сте за протест?

4
Държавата е длъжна да вземе мерки , но, уви, спи. Само гражданският натиск би я събудил
Държавата е длъжна да вземе мерки , но, уви, спи. Само гражданският натиск би я събудил Снимка: Dunavmost / Архив

Държавата е длъжна да вземе мерки , но, уви, спи. Само гражданският натиск би я събудил

Загриженост за замърсяването на въздуха в Русе изрази в социалните мрежи Владислава Гарвалова, майка на две деца. В пост, публикуван на 25 септември, тя разказва, че за първи път е усетила странна химична субстанция в града, когато синът ѝ е бил на три години. Оттогава, твърди тя, тези залпови изпускания се случват редовно, особено през нощта.

"Започнах да звъня в РИОСВ, да подавам сигнали, но изпусканията не спираха", пише Гарвалова. "Синът ми разви асматчен бронхит, който лекувахме близо година и половина. Със сигурност заболяването е свързано с замърсения въздух в Русе."

Гарвалова разказва, че през 2016 г. е организирала протест срещу замърсяването. Събрали са се около 300 души, а преди това е имало мълчаливо шествие за чист въздух. Писани са и писма до Европейския парламент.

"Предприятията бяха глобявани с нищожни суми, сравнени с печалбите им", казва Гарвалова. "Основните замърсители в Русе не са един и два. Тези химични вещества са противопоказни за човешкото здраве в различни направления и нямат място във въздуха."

От няколко дни, твърди Гарвалова, изпусканията отново се зачестили. "Всъщност всяка вечер", пише тя. "Много хора пишат статуси по групите. Държавата е длъжна да вземе мерки, но, уви, спи. Само гражданският натиск би я събудил."

"Готови ли сте за протест?", пита Гарвалова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Русенец
    Има остра нужда от такива инициативи, но винаги става така, че някой ги яхва за лична изгода. А хората, пак си остават с проблема и с надеждата за следващ протест.
  • 6
    7
    хм
    А Брюксел съде са? Нали имаме представители там? За какво сме ги пратили там ?
  • 1
    6
    ДЕМОГРАФ
    Русенци петък си одят у къщи и хич.не ги ебе ко стсва у квартала Русе на тяхнуту селу...
  • 13
    5
    Бай Иван
    Всичко живо около мен се евакуира от Русе - който може при роднини в чужбина, който не може - в София. за последната година имам едни 5-6 приятелски семейства, които емигрираха в Германия. Останаха ли хора в нашия жалък градец?
  • 6
    4
    Ф16
    Не сме си решили проблемите с нашите замърсители а ревем за Гюргево,че ще правят....смях
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари