Русенското сдружение „4етри“ изненадва с нов музикален проект

0
След като миналата година точно на 3 март те представиха българския фолклор в Брюксел, тази година талантливите музиканти избират целия месец март за своите нови родолюбиви идеи
След като миналата година точно на 3 март те представиха българския фолклор в Брюксел, тази година талантливите музиканти избират целия месец март за своите нови родолюбиви идеи Видео: 4етно

„Болен ми лежи Миле Попйорданов“ и „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в прочит на Сдружение „4етри“ е новата инициатива на младите музиканти

Етно група „4етно“, вокална трио „Идепея“, Виктория Ангелова и DJ KALITRAX продължават да изненадват почитателите на хубавата ни народна музика, уточнява "Бряг". 

След като миналата година точно на 3 март те представиха българския фолклор в Брюксел, тази година талантливите музиканти избират целия месец март за своите нови родолюбиви идеи.

Баба Марта като символ на здраве и дълголетие, но и според легендата - начало на българската държава. Трети март - един от великите дни, които доказват силата на българския дух. Осми март - международният ден на жената. Символиката на празниците и посланията в тях провокират музикантите от „4етри” да запишат няколко емблематични български песни, които посвещават на празниците през март. Изборът пада върху македонската „Болен ми лежи Миле Попйорданов“ и култовата добруджанска песен „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Песните обработват и записват сами в тяхното студио, със собствени средства.

Георги Великов, ръководител на Сдружение „4етри“ и преподавател по народна музика в НУИ „Проф. В. Стоянов“, споделя, че това е един изцяло техен прочит на песните.

Засега ги разпространяват в социалните мрежи, с надежда отново да могат да правят своите концерти и да се срещат с публиката на живо.

Видеата, които пускат в официалната страница на сдружението, във Фейсбук, Инстаграм и в You Tube са компилация от техни заедно преживяни спомени на празниците.

Гоце, както е артистичното му име, (така го наричат и приятелите) казва, че много му се иска тази мартенска музикална инициатива да се превърне в традиция. Пандемията попречи на концерта им в Европейския парламент, но те огласиха площада в белгийската столица с „Хубава си моя горо“ и „Българе глава вдигнале“.

Сега не могат да изнасят концерти, но наложените ограничения им дават шанс да инвестират енергията си върху други начини да споделят на изкуството си. През януари в двора на Белодробната болница изразиха признателността си към медиците с мини концерт.

Мотото на сдружението е „Съхрани това, което те е съхранило“ и затова проектите им са свързани с българския фолклор.

Началото е с проекта „Вечерай, Радо“, после следват „Седянка на площада“, концерти етно шоуто “Сезон номер 4етри”, което напълни два поредни дни “Networx Jazz”, “4еСтно”, както и много участия в други градове. Следващите концерти на артистите са във Велико Търново и Благоевград.

Наближава 22 март, когато артистите от „4етри“ ни подготвят нова музикална изненада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук