Русенският второкласник Мартин Андреев победи в състезанието по правопис

0
Първото по рода си за страната състезание по правопис „Буквоплет” има амбицията да се превърне в регионално
Първото по рода си за страната състезание по правопис „Буквоплет” има амбицията да се превърне в регионално

Мартин Андреев от II „а” клас на ОУ „Любен Каравелов” – Русе завоюва призовото място в първото по рода си за България състезание  по правопис, което се проведе днес в Камерна зала на Доходното здание.  Надпреварата премина под зоркия поглед на жури, в състав председател Мариана Кисьова – старши експерт  по начално образование в РИО на МОН, Жечка Попова – преподавател по бълг.език в ОУ „Любен Каравелов” и Ася Пенчев – журналист в БНР. Сред гостите бяха Владислав Симчев –президент на Лайънс клуб Русе Север, Стефан Йорданов и Момчил Василев от същия клуб. Присъстваха и директори на основни училища в града.

В надпреварата се включиха 36 ученици от вторите класове на ОУ „Любен Каравелов”. Те бяха разпределени в три отбора – „Аз”, „Буки” и „Веди”. В продължилото над два часа състезание, децата демонстрираха знанията си по правопис в 3 кръга. В първия участниците имаха за задача в рамките на една минута да произнесат зададената им дума буква по буква. Във втория кръга останаха само петима от участниците. Наред с буквуването, те имаха за задача в рамките на 90 секунди да използват думата в изречение, за да покажат, че разбират смисъла й. На финала останаха двама ученици от II „а” клас – Симеон Великов и Мартин Андреев. Наред с произнасянето на думата и използването й в изречение, те трябваше за две минути и да изпишат съответната дума. 

След много оспорван финал, призът грабна Мартин Андреев. Всички участници получиха грамоти и активни карти за игра. Финалистите бяха наградени и с по един тълковен и правописен речник. Те им бяха връчени от вице дисктрикт управителя на Лайънс клубовете в България Момичл Корназов. 

В отборното класиране на трето място останаха отбор „Аз”, второто заеха „Веди”, а първото – „Буки”, тъй като от тях останаха най-много участници на полфинала и на финала на състезанието. 

Първото по рода си за страната състезание по правопис „Буквоплет” има амбицията да се превърне в регионално, съобщават организаторите.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари