Русенският университет ще патентова маска срещу вируси

2

Днес, 6 август (четвъртък) 2020 г., на пресконференция в Русенския университет беше представен филтър на маска за лице, която е предназначена за индивидуална защита срещу проникване на патогени и вируси в дихателните пътища на човешкото тяло, както и срещу пренасянето им от пациент към хора от околната среда.

Презентацията беше направена от представители на научния екип - чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския университет, проф. д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание, инж. Койчо Митев - автор на концепцията за изобретението, д-р Емил Янков - главен асистент и доц. Йордан Дойчинов от Русенския университет.  

За изобретението са подадени заявления за патент за изобретение и за регистрация на полезен модел, вчера (5 август 2020 г.).

Основното предимство на изобретението се състои в това, че ограничава значително разпространението на патогени и вируси превантивно, като те се деактивират „под носа" в двете посоки – от и към потребителя.

Изобретението предлага конструкция за филтър на маска за лице, която е в състояние да деактивира попадналите отвън и отвътре върху филтъра патогени и вируси, при което филтърът функционира като пасивен статичен галваничен елемент, активиран от въздушната струя и капчиците влага, съдържащи се във въздуха, при дишане и издишване от потребителя.

Филтрите са приложими и за производството на защитни облекла за медиците на 1-ва линия, които работят в силно заразна среда, също така и за лаборанти, работещи в силно заразна среди. Иновацията ще намери приложение и във въздушния и автобусния транспорт, като компаниите, които управляват този бизнес предоставят на пътниците маски, дезинфектирани в мобилни контейнери, снабдени с генератори за озон и/или UV лъчи. Освен това могат да се изработват филтри и за климатични системи на обществени сгради, транспорт (речен, градски, въздушен и др.) и домакинства.

Маските за лице във варианти само от текстил с покритие от сребро и титан могат да бъдат за многократна употреба чрез изпиране до 60°. Нано частиците, с които са покрити текстилните платове са здраво прилепнали към влакната и осигуряват преминаването на йони с различен електрически потенциал от единия слой покритие към другия, при което патогени и вируси, които се съдържат във влажните капки при дишане издишване се деактивират.

Филтърът съдържа най-малко един слой хигроскопичен тъкан или нетъкан текстил, като от двете му страни са поставени плътно прилепнали гъсти мрежи (сита) и се характеризира с това, че плътно прилепналите гъсти мрежи са от тънки нишки електропроводим метал и/или плат от тъкан или нетъкан текстил, при което двете мрежи (сита) и/или двата плата от тъкан или нетъкан текстил са покрити чрез вакуумно, електродъгово или магнетронно разпрашване в контролирана среда или галванично напластяване със слой нано частици от два различни метала, избрани от групата, състояща се от сребро, платина, злато, мед, цинк, титан, магнезий, литий и техните сплави, а при едно вариантно изпълнение двете метални мрежи от електропроводим метал са свързани и с полюсите на преносима батерия за реализиране на постоянен електрически ток в процеса на работа.

Общо 14 учени са съизобретателите на изобретението „ФИЛТЪР НА МАСКА ЗА ЛИЦЕ СРЕЩУ ПАТОГЕНИ И ВИРУСИ": инж. Койчо Митев - автор на концепцията за изобретението;  проф. Стоян Шишков- научен ръководител - СУ „Климент Охридски"; инж. Любомир Богданов - главен асистент ТУ-София; Стоян Владимиров Говедаров- координатор; Даниел Ганчев Тодоров – асистент в СУ „Климент Охридски; Антон Хинков - гл. асистент в СУ „Климент Охридски";  инж. Емил Янков - главен асистент в Русенския университет; инж. Любомир Парушев - консултант-химик; инж. Михаил Кръстев - логистика; проф. Велизара Пенчева - координатор, Русенски университет;  дизайнер доц. инж. Йордан Дойчинов, Русенски университет; доц. инж. Асен Асенов, консултант; доц. инж. Борис Евстатиев, доц.инж. Иван Белоев, консултант- Русенски университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • -3
  7
  M14
  Вляза ли в Била сред дъртаците ,с маска и противогаз после една седмица ме боли глава .Толкова е болен и заразен народа че не е за вярване . Никой не се лекува както трябва с лекарства и стоене в къщи ,а само с чайчета и после що мрем .
 • 8
  6
  ТЕЗИ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ
  твърдят , че въздушно капковия аерозол , съдържащ на вход и изход при вдишване и издишване и съдържащ вируси на COVID-19 преминавайки през маската с тяхната метална мрежа след това е абсолютно стерилна ! Как достигнаха до този извод , къде , в кой институнт това беше потвърдено ? Тези селски номера могат да ги показват на хора с не особен висок коефициент на интелигентвост.
 • 2
  5
  Дърт до 4
  ВУ стана в един по-късен етап. С някакви остатъци от това, което беше като институт. За РУ изобщо не ми се говори. Преди година еднО шпакловчик ми работи по селската къща, пък ТО било завършило РУ. Магистър - го питам ? ТО ми отговаря - Да, бе да, педгогика /липсата на буква не е случайна/.
 • 8
  4
  Замислен
  Толкова срамно стана всичко. Добре, че обичайно напоследък не се налага да си показвам диплома. Как се случи това и до днес е мистерия за мен. Висше училище, за което дори резервите трепереха от надежда.
 • 5
  3
  проф
  Бившият селскостопански институт в Русе остана със студенти колкото една прогимназия, след като не само българите, но амуджите си обраха крушите от тука.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вчера Азис седнал без да иска върху кубчето на Рубик и го наредил.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари