Русенският театър открива сезона с премиера на "Крали Марко"

0

Зрителите могат да очакват едно вдъхновено представление, което е и забавно, и магическо

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе открива творческия си Сезон 2023/2024 с премиера на „Крали Марко – Последната балканска легенда“ на две дати – 13 и 20 септември. Спектакъл на Анастасия Събева по една от най-интригуващите съвременни български пиеси „Марко от Прилеп“ на Владимир Левчев. Сценограф е Теодор Киряков, костюми Елена Нацариду, композитор Асен Аврамов, хореограф Александър Манджуков.

Участват: Тодор Лазаров, Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Миглена Везирова, Васил Витанов, Дона Вълова, Мартин Пашов, Евгения Явашева, Димитър Пишев, Мартин Емануилов, Ростислав Панков, информираха от културната институция.

Направихме един много рисков ход в това представление. Това е едно предизвикателство както към нас, така и към русенци“, коментира директорът на театъра Боян Иванов. „Искаме със собствени сили да направим представление, което да не рекламираме чрез звезди, а чрез достатъчно добър авторски текст“, допълни Иванов.

„Марко от Прилеп“ е единствената пиеса на Владимир Левчев и се поставя за първи път в ДТ „Сава Огнянов“ в Русе, каза режисьорът Анастасия Събева. „Имам голямо доверие на екипа от млади и способни хора, с които работя. Всички взаимно се допълват и надявам се, създават различен в естетическо отношение смешно-тъжен и приказен свят“, допълни Събева.

Зрителите могат да очакват едно вдъхновено представление, което е и забавно, и магическо. Движи се по тънкия ръб между легендата и истината. Историята за Крали Марко отдавна е минала от реалността в песните и легендите.

За мен е вдъхновяващо да работя с млади актьори. Много е хубаво и смислено, когато си част от техния път и наблюдаваш как един човек става все по-добър и по-добър“, допълва Анастасия Събева.

Героинята на Ивана Керанова е Вила Самовила. „Имах големи вътрешни спирачки, че моят персонаж не е човек, а е част от фолклора, от мита, от легендата. До сега не съм играла такъв тип персонаж и ми е много приятно да се почувствам като една Самовила, а точно това е магията на театъра“, споделя Ивана.

В театъра тук и сега има много подемна сила от млади и енергични хора, на които им се занимава с театър, а това е най-важното, независимо на каква позиция си. Репетира се много спокойно и всички сме на равни начала, като няма звезда на сцената“, коментира Тодор Лазаров, който влиза в ролята на Крали Марко.

Една от драмите на самия герой, е че той не разбира какво очакват и какво искат от него и защо по този начин хората го провъзгласяват за народен герой, без той нищо да е направил. Иронията на историята е много мощна тема, която е и съвременна. Често няма значение хората какво правят, а е важно какво остава в паметта на поколенията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари