Русенският съд отказа да екстрадира украинец в Беларус

1
Дмитрий Трофимчук е задържан на "Дунав мост" след като е установено, че се издирва от Интерпол
Дмитрий Трофимчук е задържан на "Дунав мост" след като е установено, че се издирва от Интерпол Снимка: БНТ

Дмитрий Трофимчук е задържан на "Дунав мост" след като е установено, че се издирва от Интерпол

Окръжният съд в Русе отказа екстрадицията на украинеца Дмитрий Трофимчук в Беларус. 38-годишният мъж е задържан 19 ноември на граничния пункт "Дунав мост", след като митничарите са установили, че той се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

Според беларуските служби, в периода 2011-2012 г. Трофимчук е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави. Информация е била използвана за извършване на 160 000 транзакции в онлайн търговски сайтове, при което са били извършени разплащания за 7 716 411,70 щатски долара, сочи още обвинението, предаде БНТ.

Наред с това от страна на властите в Беларус се твърди, че са били направени общо 600 000 опита за различни транзакции при пазаруване в онлайн магазини на обща стойност 26 000 000 щ.д. Тези опити не са довели до причиняване на вреди и източване на суми от сметките на съответните картодържатели, тъй като търговските банки са успели да блокират наредените преводи.

Междувременно в няколко града в България се проведоха протести в защита на 38-годишния мъж. Според протестиращите украинецът е бежанец и набира хуманитарна помощ за родината си, а обвинението срещу него е скалъпено.

Съпругата на Трофимчук Виктория, която бе в съда с трите им деца, не изключи варианта издирването му да е свързано именно с доброволческата им дейност от началото на военните действия в Украйна,тъй като Беларус е съюзник на Русия.

Самият той сподели, че е научил за обвинението едва при задържането си на "Дунав мост" преди месец. Украинецът заяви, че е работил напълно легално в Беларус преди повече от 10 години. Издирването си от властите там той обясни с контактите, които е имал с опозицията на дългогодишния президент Александър Лукашенко.

Защитата изтъкна данни за честото нарушаване на правата на човека в Беларус, поиска и становище от Българския хелзинкски комитет по темата, и се усъмни, че Дмитрий Трофимчук ще получи справедлив процес след екстрадирането си. Споменато беше още, че има и съдебна практика вече по отказ за екстрадиция именно по подобни причини.

Все още липсва и решение по молбата на украинеца да бъде регистриран със статут на времена закрила.

Решението на магистратите в Русе, с което бе спряно екстрадирането на Трофимчук в Беларус, подлежи на обжалване в Апелативния съд във Велико Търново в 5-дневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ваш'та мама ялова
    Уважаеми съдии, приютяваме и укриваме ПРЕСТЪПНИК, така ли?!! Или щом е родом от нацистка Усрайна – може, че даже става и законно? Така ли?
  • 5
    1
    Умник от академията.
    И ИнтерСопол политизираха. А усрайна Брендо щ'о не ви го дава ? Питахте ли я изобщо ? Какво мълчите за него ? Да ви шибам в превдо-магистратите. Давате и оръжия, храните свините и по морето ама за Брендо нито звук. Нещастни отрепки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари