Русенският музей предлага виртуална разходка из скалните църкви на Иваново

0
Всички гости на Историческия музей ще могат да видят скалната света обител чрез VR очилата
Всички гости на Историческия музей ще могат да видят скалната света обител чрез VR очилата Снимка: РИМ - Русе

Всички гости на Историческия музей ще могат да видят скалната света обител чрез VR очилата

Виртуална разходка из скалните църкви на Иваново предлага на своите посетители Русенският музей. Организираният тур е насрочен за сряда, 14 февруари, от 14:00 до 16:00 часа. Всички гости на Историческия музей ще могат да видят скалната света обител чрез VR очилата. Устройствата ще помогнат на посетителите да се пренесат в църквата „Св. Богородица“ и да разгледат виртуалната реконструкция на изящните стенописи от 14 в., възможни цветове и образи, които са изпъстряли храма. Необичайната разходка на конкретен участник може да бъде наблюдавана от останалите присъстващи в залата на 65 инчов монитор.

За да стане факт виртуалната обиколка, специалисти извършиха въздушно сканиране на екстериора на храма, както и наземно заснемане на неговата вътрешност. Създаденият модел представя сегашното състояние на скалната обител и позволява възстановяването с дигитални средства на неговия предишен блясък. Дейностите по заснемането и виртуалната реконструкция са част от проекта „Дунавски археологически електронни пейзажи“.

Технологичните решения и създаването на дигитално съдържание са атрактивен начин за общуване на посетителите с наследството и неговото остойностяване. Те предлагат на гостите осмисляне на археологическото наследство посредством изживяване и активна комуникация със средата – реална или виртуална.

Услугата за дигиталния тур с VR очилата е част от входния билет за Историческия музей и не се заплаща допълнително.

Виртуалната разходка е организирана по повод професионалния празник на археолозите 14 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Мдааа...
    14 февруари-професионален празник на археолозите. Само не мога да разбера, по какво си падат - по любовта или по виното? Не че и двете не са хубаво нещо. А бе, хубава дата са си избрали. Да им е честито!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари