Русенският куклен театър ще участва в международен фестивал в Баня Лука

3
Грандиозното събитие обединява артисти от цяла Европа
Грандиозното събитие обединява артисти от цяла Европа Снимка: Куклен театър - Русе

Постановката, която ще изпълнят русенци е "Кучето, което…"

Русенският куклен театър ще вземе участие в международно събитие, което обхваща най-добрите детски театри от осем държави сред които Испания, Сърбия, Хърватия, Словения, Турция, Словакия, България и Босна и Херцеговина.

22-рият Международен фестивал на детските театри, организиран от Детския театър на Република Сръбска, се провежда в периода от 8 до 14 октомври в Баня Лука. Грандиозното събитие обединява артисти от цяла Европа и се отличава с престижната си история и висококачествени представления.

Куклен театър - Русе е селектиран за участие с постановката „Кучето, което…“ по разказа на Джани Родари „Кучето, което не умеело да лае“, режисьорски дебют на Деница Дончева. Той ще бъде изпълнен пред публиката в Баня Лука на 13 октомври от 18:00 часа.

Публиката на фестивала ще има възможността да се наслади на общо 14 представления от всички жанрове на детския театър, представени от артисти от различни култури и националности.

Единствената друга постановка в селекцията от България е „Легенда за Лорелай“ на Театър „Весел“ Велико Търново. Домакините от Баня Лука организират това събитие под Европейския знак за качество, което гарантира най-високите стандарти на изпълненията и организация.

След успешната си премиера през миналата година, „Кучето, което…“ вече може да се похвали с участие в няколко престижни международни фестивала. Сред тях са 12-ият Международен панаир на куклите в София, 10-тият Международен фестивал „Дни на куклите“ в Бургас и 25-тият Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ в Пловдив.

Тези успехи и признания са ясен сигнал за изключителната артистична стойност на спектакъла, както и за професионализма и ангажираността на екипа зад него – актьорите Кремена Станева, Мартин Маринов, Радинела Тотева, Васил Маринов и Христина Стоянова, сценографите и кукломайсторите Георги и Таня Пасеви, както и композитора Станимир Иванов.

Баня Лука е културен оазис на Балканите през този период, като приема театрални творци и артисти от цял свят. Събитието предлага на зрителите невероятни спектакли и предоставя възможност за обмен на идеи и опит между участниците. За Куклен театърРусе участието в този фестивал е възможност да демонстрират постиженията на българското изкуство пред световната общност на куклените театри.

Детският театър в Баня Лука е основан през 1955 година и е силно свързан с България. В него са работили режисьори като Бисерка Колевска, Славчо Маленов, Петър Пашов, Боньо Лунгов, Тодор Вълов и сценографите Свила Величкова, Васил Рокоманов, Анна Пулиева, Стефка Кювлиева. В репертоара му можем да открием над десет заглавия, реализирани от български екипи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари