Русенските граждани имат нужда от истинска подкрепа

1
Какво по-добро от това, бъдещето на нацията, всички ученици до 19 години, нашите деца и внуци, да пътуват безплатно от дома си до училището където учат?
Какво по-добро от това, бъдещето на нацията, всички ученици до 19 години, нашите деца и внуци, да пътуват безплатно от дома си до училището където учат? Снимка: Dunavmost / Архив

На 21 февруари 2020 г., петък, на заседанието на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване на тема: "Предложение на Местна гражданска инициатива за безплатно пътуване на ученици и пенсионери с градския транспорт"

По този повод той каза: "Какво по-добро от това, бъдещето на нацията, всички ученици до 19 години, нашите деца и внуци, да пътуват безплатно от дома си до училището където учат? Какво по-добро от това нашите родители, баби и дядовци, с доходи под макар и силно занижената линия на бедност, да пътуват безплатно? Дали една община е европейска и дали един град е на свободния дух си личи не по ПиАр-кампаниите на управляващите, а по отношението им към тези уязвими групи в нашето общество. Уважаеми общински съветници, с гласуването по следващата точка вие сте изправени днес пред един от най-сериозните си тестове. Не се сещайте за родителите на учениците и за пенсионерите само в предизборната си кампания, с цел чрез мили обещания да откраднете гласа им, а живейте с техните проблеми. Русенските граждани нямат нужда от демагогия, те имат нужда от истинска подкрепа, каквато може да им даде само направеното предложение."

УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Винаги съм защитавал гражданския интерес и съм бил последователен през годините в позициите си, без значение как се казва кмета и на коя партия е управляващото мнозинство.

Правя изказване по предложението на местна гражданска инициатива за безплатно пътуване на ученици и пенсионери с градския транспорт, чрез изменение на Наредба № 14 за реда и условията за превоз на пътници.

Това е най-социално значимото предложение направено през последните 12 години. То се прави за трети път и отново се предлага да бъде отхвърлено, както това се случи през февруари и ноември 2016 г. Предложението показва, че макар и малко, все още има русенци, които не мислят само за джоба си, а работят и в полза на изпадналите в бедност, не по своя вина, съграждани и се борят не на думи, а с делата си срещу зловещата демографска криза. Какво по-добро от това, бъдещето на нацията, всички ученици до 19 години, нашите деца и внуци, да пътуват безплатно от дома си до училището където учат? Какво по-добро от това нашите родители, баби и дядовци, с доходи под макар и силно занижената линия на бедност, да пътуват безплатно? Дали една община е европейска и дали един град е на свободния дух си личи не по ПиАр-кампаниите на управляващите, а по отношението им към тези уязвими групи в нашето общество. Уважаеми общински съветници, с гласуването по следващата точка вие сте изправени днес пред един от най-сериозните си тестове. Не се сещайте за родителите на учениците и за пенсионерите само в предизборната си кампания, с цел чрез мили обещания да откраднете гласа им, а живейте с техните проблеми. Русенските граждани нямат нужда от демагогия, те има нужда от истинска подкрепа, каквато може да им даде само направеното предложение. Така ще подпомогнете ефективно и фирма „Общински Транспорт Русе” ЕАД, която е в незавидно финансово състояние.  

Отделените пари за социално подпомагане чрез транспортно облекчение разбира се, че не носят комисионни, но те ще се възвърнат стократно на русенското общество в следващите 10 години. Подобни облекчения, които за съжаление бяха премахнати, гражданите имаха от 2003 до 2009 година, приети по предложение на тогавашния общинския съветник бай Вуто Нанов. Един от авторите им бях и аз.

Парите за пенсионерите бях осигурени от десния кмет Елеонора Николова, а безплатното пътуване беше отменено от левия кмет Божидар Йотов, с оправданието, че сме се намирали в световна икономическа криза. Тази криза много отдавна отмина, но отнетите права не бяха възстановени. На всяко обществено обсъждане на бюджета на община Русе съм правил подобно предложения и винаги съм чувал от кмета Пламен Стоилов само оправдания и агресивни отговори.

Не приемам становището на общинската администрация, че са необходими 11 милиона лева. Много малко ученици до 8 клас ходят от домовете си до училище с градския транспорт, защото живеят в района на съответното училище или защото ги возят с автомобил родителите им, които отиват на работа. Има училищни ваканции. Между пенсионерите има и лежащо болни. Без нужда от пътуване никой родител или пенсионер няма да събира документи, с които да удостоверява, че има доходи под линията на бедност.

Възможно е ѝ да се въведе годишна такса от 20 лв. за издаване на карта за безплатно пътуване, което ще намали още бройката на пътуващите без нужда.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Надявам се днес да гласувате социално-отговорно и да приемете предложението на местната гражданска инициатива, като отложите действието на предложените промени на Наредба № 14 за 1 януари 2021 г., тъй като бюджет 2020 г. вече е приет.

ГОСПОДИН ПЕНЧО МИЛКОВ,

Тази точка Ви дава отличната възможност да превърнете вчерашната си декларация от думи в дела, а именно, че социалистическото управление на Община Русе е започнало!

ГОСПОДИН ИВО ПАЗАРДЖИЕВ,

Моля да оттеглите внесения материал за следващото заседание на общинския съвет, за да има време общинската администрация да осмисли и провери направените от мен възражения. Все някога и вероятно от малкото към по-голямото трябва да започнете решаването на тези въпроси.

Благодаря ви за вниманието.

МАРИЯН ДИМИТРОВ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари