Русенски ученици участваха във виртуална разходка из Ивановските скални църкви и Червен

0

Гид на младежите бяха музейни педагози от РИМ

Информационно събитие за младежи проведоха педагозите Виктория Друмева и Магдалена Трифонова от Регионален исторически музей – Русе. Събитието се случи във връзка с участието на музея в Проект № BGCULTURE-1.002-0022-C01 „Опазване и популяризиране на културното наследство чрез дигитално съхранение и представяне“, по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. Основен изпълнител на проекта е Община Русе, а музеят е един от неговите партньор. В представянето на платформата с дигитализирани културни ценности ( https://digiruse.eu/ ) участваха над 100 младежи от русенски училища, съобщават от музея в Русе.

Събитието бе съпътствано от виртуална разходка из скалните църкви на Иваново и възстановения дигитално Средновековен град Червен. Учениците видяха скалната света обител и възстановка на средновековния Червен чрез VR очилата. Устройствата помогнаха на младежите да се пренесат в църквата „Св. Богородица“ и да разгледат виртуалната реконструкция на изящните стенописи от XIV в., възможни цветове и образи, които са изпъстряли храма. Чрез виртуалната разходка в Червен те успяха да разгледат как е изглеждал средновековния град в неговия разцвет. Участниците се разходиха по улиците и разгледаха пазарите, както и се запознаха с разпространените хранителни продукти, плодове и зеленчуци по онова време. Необичайната разходка на конкретен участник беше наблюдавана от останалите присъстващи в залата на 65 инчов монитор.

Технологичните решения и създаването на дигитално съдържание са атрактивен начин за общуване на посетителите с наследството и неговото остойностяване. Те предлагат на гостите осмисляне на археологическото наследство посредством изживяване и активна комуникация със средата – реална или виртуална.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари