Русенски психиатри искат единен регистър на психично болните

1
Сто пациенти с психични проблеми се лекуват месечно в Русе
Сто пациенти с психични проблеми се лекуват месечно в Русе Видео: БНТ

Русенски психиатри настояват да бъде създаден единен регистър на психично болните, който обаче да е международен.

Заради мобилността на пациентите липсва информация за броя на хората с ментални проблеми, които напускат страната, както и на чужденците с диагнози, които пребивават у нас, предава БНТ.

Сто пациенти с психични проблеми се лекуват месечно в четирите отделения на Центъра за психично здраве в Русе. Хората обаче, които търсят помощ, са в пъти повече. Често след изписването от лечебното заведение състоянието на пациентите не се проследява. Затова създаването на единен регистър е от особена важност за психиатрите, които настояват данните с клиничната информация да е по-всеобхватна, но да не е общодостъпна.

Д-р Пламен Панайотов – психиатър
„Поради мобилността на психично болните, които не са само в България, имахме случаи наш пациент уби шотландска туристка на Канарските острови, същото може да се случи с пациенти чужденци, пребиваващи у нас.”

Според специалистите психичноболните не бива да са изолирани зад стените вкъщи, а да бъдат социално ангажирани по различни програми. Изследване на Центъра по психично здраве в Русе показва, че през последните три години пациентите, които се занимават с трудова терапия и други социални услуги, не са приемани повторно за лечение в психодиспансера.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари