Русенски онколог говори за предимствата на персонализираната терапия

6
Генетичен тест дава много по-добри шансове за диагностика и лечение на рак, но пациента трябва да плати 1000 лева за него
Генетичен тест дава много по-добри шансове за диагностика и лечение на рак, но пациента трябва да плати 1000 лева за него Видео: БНТ

В Световния ден за борба с рака русенските онколози коментираха предимствата на генетичните тестове и персонализираната терапия.

Докато в други европейски държави те навлизат все по-широко и се заплащат изцяло или частично от държавата, у нас разходите се покриват единствено от пациента. А един такъв генетичен тест дава много по-добри шансове за диагностика и лечение на рак.

Той е и възможност за ранно откриване на хората с висок риск от развиване на злокачествени заболявания. Само 10% от хората разбират в ранен стадий, че имат рак. Според русенските специалисти, с прилагането на генетичните тестове ще се спестят много пари на държавата - генетичен тест на рак на гърдата струва около 1000 лева, а клиничната пътека за операцията, без по-нататъшното лечение - 1300 лева.

д-р Катерина Генова - началник отделение Медицинска онкология в Комплексен онкологичен център - Русе: "Молекулярно-генетични тестове позволяват по-прецизна диагностика на заболяването, дават възможност за избор на оптималните медикаменти, тяхното по-точно дозиране, съответно по-ефективно и безопасно лечение и по такъв начин се избягва процесът проба-грешка. Същевременно обаче НЗОК не покрива стойността на генетичните тестове. Плащаме скъпоструващи медикаменти без да покриваме изследванията, необходими за да изберем пациентите, показани за тях."

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари