Русенски художници представят "Театърът е любов"

0
Експозицията им е част от арт салона „Вино и любов“
Експозицията им е част от арт салона „Вино и любов“ Видео: БНТ Русе

„Театърът е любов“ е името на изложбата, която трима русенски художници подредиха във фоайето на Доходното здание в Русе.

Мястото не е избрано случайно, защото Станчо Станев, Цанко Цанев и Веселин Николов са дългогодишни театрални художници. Експозицията им е част от арт салона „Вино и любов“, съобщава БНТ Русе.

Те изработват декорите на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“. В картините им няма да видите сюжети от пиеси, а въображаеми пейзажи, сцени от фолклора и приказни разкази, вдъхновени от театралните постановки, в които са участвали платната им.

Цанко Цанев – художник
„Тримата се занимаваме с декорите в театъра и ако нямаш любов, тази изложба няма как да се случи. Всяка една пиеса е вдъхновение – в една от пиесите, „Господин Ганьо“, имаше 12 картини.“

Близо 60-те платна разказват за цветната природа, която ни заобикаля, показват герои от митологията, отвеждат ни и в дълбините на човешката душа, където, по думите на художниците, е предимно светло.

Станчо Станев – художник
„Театърът е навсякъде, театърът е и природата – и всичко е в действие.“
Веселин Николов – художник
„Посланието, което искаме да дадем, е хората да се вгледат и да ценят повече красивото.“

Художниците обещават скоро да направят и изложба на театрални декори. А „Театърът е любов“ ще остане във Доходното здание до 26-и февруари.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари