Русенски хотел още чака пари от държавата за настанени украински бежанци

1
Хотел „Ювелир“ още чака около 1500 лева по програмата за нощувка и изхранване на украински бежанци
Хотел „Ювелир“ още чака около 1500 лева по програмата за нощувка и изхранване на украински бежанци Снимка: Facebook

Хотел „Ювелир“ още чака около 1500 лева по програмата за нощувка и изхранване на украински бежанци

Министерският съвет реши в понеделник, 31 октомври, да удължи до 15 ноември срока на действие на програмата за нощувка и изхранване или за нощувка без изхранване на украинските бежанци. В удължения период на действие ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази. В това решение се включва също и преместването на украинците от хотелите в държавните бази след втората половина на месеца.

„Ние сме в неведение заедно с украинците какво ще правим, къде ще ходят, дали държавата ще ни плаща за престоя им при нас до 15 ноември“, каза собственичката на хотел „Ювелир“ Веселка Василева, пише в. „БРЯГ“. Тя уточни, че при нея има три възрастни украинки, от които едната работи в хотела. За нея Василева е категорична, че ще я подсигури и жената ще продължи да работи там, но съдбата на другите две оставала несигурна. Освен това Василева каза, че все още има неполучени пари от държавата по програмата досега, които възлизали на около 1500 лева.

Вчера обаче от Министерството на туризма публикуваха уточняваща информация, която пояснява как да процедират хотелиерите и как точно ще продължи помощта към тях до 15 ноември. Украинците, настанени към 31 октомври 2022 г. в обектите, вписани в Националния туристически регистър (хотелите), могат да продължат да се ползват от програмата в същите обекти и при същите условия в удължения период от 1 до 15 ноември 2022 г.

На територията на област Русе временна закрила са поискали близо 950 украинци, което означава, че те имат и адрес на пребиваване. 71 са децата от украински произход, записани в училища и детски градини от региона за настоящата учебна 2022/2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Az.
    Блажени са вярвщите.
  • 3
    1
    Успех
    Успех.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари