Русенски алкохолици ползват линейките като таксита

0
Русенски алкохолици ползват линейките като таксита
Видео: БНТ2

Родители от Русе настояват отново да отвори врати закритият преди четири години отрезвител. Причината е, че особено в летните месеци редовно засичат по тротоарите и пейките хора в нетрезво състояние, за които няма кой да се погрижи, съобщава "БНТ2".

В градинката на ул. „Панайот Хитов” редовно се събират любители на чашката, а това са следите от среднощния им запой.

Елица Георгиева: „Пияни, нетрезви, клатят се. Едни се разголваха пред децата. Беше ужасно. Няма полиция, която да ги хване. Идват хора – татковците на тия деца, да ги спират. Това не е нормално.”

Липсата на отрезвител в Русе рефлектира върху работата на Центъра за Спешна медицинска помощ, който разполага с 6 линейки и десет лекари.

Д-р Недка Дикова, член на УС на работещите в Спешна помощ: „На гърба на Спешна помощ лежат всички онези, които са се напили и са паднали на тротоара и ние трябва да ги обгрижваме, защото отрезвителят в Русе е затворен.”

От Спешна помощ транспортират пияните в Центъра за психично здраве. Там обаче приемат само тези, които се лекуват в отделението за зависимости. Останалите ги връщат, защото на практика са клинично здрави.

В такива случаи на служителите от Спешна помощ не им остава нищо друго, освен да натоварят обратно почерпения пациент и с линейката като такси да го приберат до дома му, ако успее да си спомни адреса.

От Община Русе заявиха, че не възнамеряват да отварят отново отрезвителя, тъй като на година издръжката му е 150 хиляди лева.

Мариела Личева – директор на Дирекция „Социално подпомагане” към Община Русе: „Финансово не е изгодно да се поддържа. Идеята на Общината не е да създава институции за хора, които системно употребяват алкохол и по този начин да толерираме тази част от обществото. Те имат нужда от социални услуги, но те са доброволни.”

В повечето случаи обаче хората, които системно злоупотребяват с алкохола, не осъзнават, че се нуждаят от лечение. Затова средно на година линейките извозват безплатно до домовете им близо 500 пияни.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари