Русенската опера продължава с образователните концерти

0
Интересът към образователните инициативи на Русенската опера е огромен
Интересът към образователните инициативи на Русенската опера е огромен

През втория срок на настоящата учебна година Русенската опера продължава да работи по своята образователна програма с училищата от Русе и Русенска област.

На 22-ри февруари, сряда солистите на Държавна опера-Русе гостуваха на учениците от СОУ „Отец Паисий“, предава Дарик. В два последователни часа ще бъдат представени лекториите „Мюзикъл и оперета за хлапета“ и най-новата тема от началото на учебната година – „Фолклорът в класическата музика“.

Във всички образователни инициативи с радост се включват всички солисти на Русенската опера. На учениците от „Отец Паисий“ този път ще гостуват сопраните Владислава Гарвалова и Даниела Караиванова, мецосопраните Петя Цонева, Мая Владимирова и певицата от Великобритания Ребека Старлинг, тенорът Димитър Кюркчиев, басите Стоян Стоянджов и Пламен Бейков, който е и автор и водещ на образователните програми.

С демонтрация на популярните танци валс, менует и чардаш, а също и на фолклорните западноевропейски танци жига, куранта и гавот програмата ще оживят и разнообразят артистите от балета на Операта Десислава Ангелова, Михаил Дамянов и Боримира Димитрова. Учениците ще видят и прочутия нестинарски танц от балета „Нестинарка“ на Марин Големинов, ще могат да се включат в демонстрациите на ръченицата и правото хоро.

Всички музикални номера акомпанира пианистката Божена Петрова, а специален гост в лекторията, посветена на връзката между фолклора и класическата музика е пожизненият концерт-майстор на Оркестъра на Русенската опера и на оркестъра на Русенската филхармония – виолончелистката Богдана Пенева. Тя ще изпълни старинните европейски народни танци, майсторски имитирайки неподражаемия глас на старинния инструмент виола да гамба и ще разкаже на учениците интересни подробности за устройството и тайните на пленителното звучене на своя инструмент – виолончелото.

Интересът на училищата към образователните инициативи на Русенската опера е огромен. Предстоят образователни концерти-лектории в русенските училища „Васил Левски“, „Възраждане“ и „Йордан Йовков“, а в края на март програмите са с нетърпение очаквани и от учениците на Габрово, където певците и инструменталистите на Държавна опера-Русе често гостуват.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари