Екипът на русенската библиотека получи стъклен плакет на Община Русе

5

Днес Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе отбелязва своя 135-и юбилей

Празничната програма включваше музикален концерт, специална изложба и арт ателие в детския отдел „Библиотечко“.

Библиотеката е една от най-важните културни институции в Русе и благодарение на усилията ви тя не спира да се утвърждава като храм на познанието, припомняйки ни идеите на възрожденците“, поздрави екипа зам.-кметът Димитър Недев. Той отбеляза, че наред с богатия литературен фонд, библиотеката се отличава и с изключително разнообразните събития и инициативи, които организира за малки и големи. В израз на признателност от името на кмета Пенчо Милков той връчи на библиотекарите стъклен плакет на Община Русе, съобщиха от общинската администрация.

Директорът Теодора Евтимова благодари на колегите си за всеотдайната работа, както и на множеството партньори, с чието съдействие екипът реализира редица образователни проекти. Поздравления по случай юбилея отправиха д-р Виктория Иванова – директор на Университетската библиотека в РУ „Ангел Кънчев“, Толя Чорбаджиева – директор на Държавен архив-Русе, проф. Красимир Ениманев – председател на Русенската стопанска камара, Мария Тодорова от Художествената галерия, както и Стоян Стоянов-Комитски от НЧ „Христо Ботев 1908 - Русе“.

Програмата продължи с изпълнения на пиано на малките таланти от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, както и с песни и танци от възпитаниците на „Фламинго“ ЕТНО.

По случай 135-я юбилей е организирана и специална изложба, която може да бъде разгледана от посетителите. Тя включва книги и периодика до 1878 г. вкл. оригинала на първата печатна книга в България – „Неделник“ на Софроний Врачански (1806 г.), части от личните библиотеки на акад. Михаил Арнаудов и Захари Стоянов. Друг уникален експонат е най-старата книга, с която библиотеката разполага - „Евангелион“ издадена през 1690 г. в Лвов. Изложбата се допълва от колекция от минииздания на библиотеката, включваща най-малката книга с размер 3 см. Точно под нея се намира и най-дългата книга - приказката „Дядовата ръкавичка“ в 3-метрово издание.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е една от най-старите културни институции в България въобще. Създадена през 1888 г., няколко месеца преди основаването на Софийски университет „Климент Охридски“, библиотеката се развива непрекъснато през годините. Днес тя е една от малкото в България, чийто фонд е изцяло въведен в електронна система, а желанията на ръководството са след време да се въведат и възможностите на изкуствения интелект, така че служителите да имат повече време с читателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари