Русенска област получава над 125 000 лв. за борба с комарите

0
Русенска област получава над 125 000 лв. за борба с комарите

И осемте общини от територията на Област Русе ще получат средства за допълнително третиране против комари, кърлежи и други вредни насекоми. Сумата, която е предвидена за региона е 125 341 лева, уточниха днес Общината.

Най-много средства ще получи Община Русе – 34 754 лева, Ценово ще разполага с допълнителни 17 092 лева, общините Сливо поле и Иваново получават по 16 522 лева, Борово – 14 243 лева, Две могили – 9 116 лева, а Бяла и Ветово ще получат по сметките си допълнително по 8 546 лева.

Преди дни стана ясно, че правителството одобри допълнителни трансфери за бюджетите на крайдунавските общини в размер на 800 000 лв. Средствата се отпускат за дезинсекция и преодоляване на разпространението на комарите, кърлежите и други вредни насекоми.

Предложението е внесено от заместник министър-председателя Даниела Бобева след среща с кметовете на общини от Област Русе. Тя посети Русе на 9 май по покана на областния управител Венцислав Калчев. По време на разговор за трудностите, които срещат, кметовете поставиха проблема с недостатъчните средства за борба с комарите. Ден по-късно вицепремиерът внесе на заседание на Министерски съвет искане за допълнителни средства.

Финансирането ще бъде разпределено между 35 общини от областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра.

Правителството препоръчва на кметовете на общини да участват и със собствени средства в мерките за дезинсекция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари