Русенска художничка открива изложба, посветена на 200 загадъчни мъже, променили света

2

Експозицията на Мария Иванова включва 52 рисунки – портрети на известни личности и ще може да бъде разгледана до 9-и идния месец

Графичен портрет на патриарха на българската литература Иван Вазов получи като подарък областният управител на Русе Борислав Българинов. Картината е нарисувана от младата русенска художничка Мария Иванова, която довечера от 18.00 часа ще открие собствена изложба под надслов: „SUB ROSA. Свободни, Загадъчни, Мистериозни & ... Freemen, Famous, Mysterious & …“ в Русенската художествена галерия. Експозицията включва 52 рисунки – портрети на известни личности и ще може да бъде разгледана до 9-и идния месец.

Посетителите ще могат да видят портрети на Александър Пушкин, Дейвид Линч, Луис Армстронг, Михаил Булгаков, Иван Вазов, Добри Немиров, Филип Симидов, Змей Горянин и много други, като с умела стилизация авторката успява да пресъздаде епохата, в която са живели съответните мъже по един неповторим и загадъчен начин. Става дума за мъже на различна възраст, различни националности, но всеки разпознаваем в своето време, всеки оставил свой отпечатък в историята на света и в съзнанието на младата авторка. Със силно изобразително въображение тя е събрала образите на поети, художници, философи, политици, държавници, революционери, деятели на Българското революционно възраждане, хора на военното дело, съвременни звезди на киното, музиканти – емблеми на времето си, много писатели от различни култури и времена, короновани глави, американски президенти, местни американски водачи, учени и предприемачи.

Мария Иванов е учила „книга и печатна графика“ в НХА. Братовчед на баба ѝ Мария е Никола Терзиев – Желязото – един от най-бележитите български скулптори на 20-ти век. В рода ѝ по бащина линия, който води началото си от Йоаникий Поп Витан от драгановите колиби в Еленският Балкан, само през възраждането е имало над 150 дюлгери, марангози, зографи.

Днешната изложба е съпроводена и от каталог, в който място намират 200 портрета, като предпоследното изображение е колаж от лица – въображаемо съполагане в различни измерения на художничката, на автора на „Фауст” – най-страстната философска поема за вечния стремеж на човешкия дух към познание, и на Уорхол, рушителя на усвоени територии в изкуството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари