Русенска фирма е определена като най-растяща компания за 2019 година

9
Астра Биоплант планира да построи още един работещ завод в допълнение, като заради корона кризата просто малко са се забавили доставките на оборудването
Астра Биоплант планира да построи още един работещ завод в допълнение, като заради корона кризата просто малко са се забавили доставките на оборудването Снимка: Астра Биоплант, официален сайт

Русенската компания "Астра Биоплант" е посочена в класацията на Капитал  като най-растяща фирма за изминалата 2019 година. Освен това тя е единствената само с българско финансиране фирма, в сравнение с останалите компании, изградени предимно с  чужди инвестиции

Най-растящата компания за 2019 г. в сектор горива е  рафинерията за биодизел в Сливо поле "Астра биоплант". Групата за биодизел е с един и същ собственик и с търговеца на пропан-бутан "Булмаркет ДМ", който също отчита ръст от 16% и се занимава с производството на технически масла за индустрията и биодизел.

"Астра биоплант" има ръст на приходите от близо 62% и почти 2 млрд. приходи (1.93 млрд.), като това успява да я нареди за първи път в топ 3 на компаниите в сектора, след двете основни дружества от групата на "Лукойл".

Пълната класация е достъпна за читатели с абонамент Капитал PRO <a  data-cke-saved-href="https://www.capital.bg/k100-2020/" href="https://www.capital.bg/k100-2020/">тук</a>

Пълната класация е достъпна за читатели с абонамент Капитал PRO тук

Рафинерията е изградена през 2007 г. Намира се на стратегическите 20 км източно от Русе и на 5 от река Дунав в район, в който традиционно се добиват значителни количества соя, рапица, слънчоглед - или основните суровини за производството на биодизел.

През 2015 г. в същия град се появява и втори завод, внесен от австрийския град Енс след мащабна операция по пренасянето му. Историята му започва в Австрия през 2007 г. за нуждите на компанията за енергийни решения GATE. След половин година обаче затваря заради финансови проблеми и през 2010 г. е купен от "Булмаркет ДМ". Разположението му там се оказва неефективното спрямо суровините, пазарите и производствените разходи и се взима решение за преместването му, което приключва през 2015 г. Мощностите работят на пълен капацитет от 2016 г. "Астра биоплант" е основно експортно ориентирана, като 70-80% от производството отиват за износ. Компанията е и основен доставчик на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас".

По думите на собственика и генерален мениджър на "Булмаркет ДМ" Станко Станков огромният ръст на "Астра биоплант" за 2019 г. не е нещо трайно и е в резултат на спотови търговски сделки основно за износ с еднократен ефект. Според прогнозите му за тази година приходите на компанията няма да са над 1.5 млрд. лв.

Дружеството обаче планира да развива още производството си. Предстои разширение в Сливо поле, като проектът за 6 млн. лв. за увеличаване на производствените мощности с още 40% през юни беше на етап проби и би трябвало да е заработил от 1 юли.

Това не е всичко - догодина "Астра биоплант" планира да разполага с още един работещ завод в допълнение, като заради корона кризата просто малко са се забавили доставките на оборудването. Новият завод ще е на друга площадка, но пак с локация Сливо поле. Той ще е за още 60 хил. тона биодизел, 15 хил. тона фармацевтичен глицерин и рафинерия за рафиниране на пържени масла, които се явяват второ поколение горива. Инвестицията е 15 млн. евро.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари