Русенска фирма блокира пускането на новото благоевградско сметище

1
Отново се отлага пускането в експлоатация на новото сметище край село Бучино
Отново се отлага пускането в експлоатация на новото сметище край село Бучино

Отново се отлага пускането в експлоатация на новото благоевградско сметище край село Бучино

Русенска фирма, регистрирана в с. Тетово, с капитал от 500 лв., блокира с поне няколко месеца работата на екипа, ангажиран с управлението на проекта за изграждане на инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци. Те са част от регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, който включва общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, съобщи struma.bg.

Фирмата на спечели обществената поръчка на община Благоевград за техническо обезпечаване на екипа, но изненадващо се отказа да подпише договор с кмета на общината Румен Томов и той трябваше да прекрати процедурата. Мотивът фирмата да се откаже от поръчката е „състояние на обективна техническа невъзможност” да достави на община Благоевград 6 лаптопа и 2 лазарно мултифункционални устройства на стойност 8900 лв. без ДДС, колкото беше предложила самата тя. Тази цена всъщност стана причина и за избора на победител в поръчката, защото вторият участник – софийска фирма беше поискала 9460 лв., с 40 лв. под прогнозната оценка на техниката.

В създалата се ситуация ще са нужни поне още 4 месеца, докато поръчката бъде отново обявена и мине през всичките етапи до избор на нов изпълнител, защото във всяка процедура има минимум 2 стъпки, които могат да бъдат обжалвани в КЗК от недоволни заинтересовани лица, и срокове, които не могат да бъдат съкращавани.

Невъзможно ще е през септември регионалната система за управление на отпадъците край благоевградското с. Бучино да бъде обзаведена с компостиращата инсталация. Припомняме, че проектът за нея е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” и е на стойност 11 945 990, 08 лева, от които 7 635 433, 52 лева европейско финансиране и 1 347 429, 44 лева национално съфинансиране. Собственият принос на община Благоевград и партньорите ѝ по проекта е в размер на 1 000 314, 37 лева, а възстановимият ДДС е почти 2 млн. лева.

Инсталацията за компостиране на разделно събрани отпадъци ще е с капацитет 2516 т годишно, а инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци – 24 117 т годишно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари