Русенец наръгал в корема приемната си майка

0
Русенец наръгал в корема приемната си майка

Шест години в затвора, в общежитие от закрит тип, при първоначален строг режим е присъдата, която получил от Русенския окръжен съд младеж, опитал да убие приемната си майка. Инцидентът станал на 20 юли 2013 г. в Русе, пише "Топ новини".

Биологичните родители на подсъдимия се развели, когато той бил на 2,5 години, като за детето след прекратяването на брака се грижели баща му, който упражнявал родителските права и баба му по майчина линия. Майката обаче създала друго семейство и след като това се случило, бащата започнал да се държи лошо с момчето и да го гони от дома си.

През следващия период той живеел ту при него, ту при баба си или при пострадалата жена, която била позната на семейството и вземала детето от време на време, за да се помага за отглеждането му.

Отношенията между двамата мъже от семейството се усложнили, след като вече порасналият син разбрал, че баща му не е негов биологичен такъв. След пореден конфликт, младежът се пренесъл в дома на бъдещата си жертва, която скоро след това станала и официално негова приемна майка. Това се случило с помощта на службите за закрила на детето, които преценили, че 16-годишният гимназист е дете в риск и трябва да бъде изведен от семейството си.

След няколко години отношенията на младия човек и жената се влошили, като повод за това били постоянните искания на младежа да му бъдат давани повече пари. Дори след като се изнесъл от жилището й, подсъдимият продължавал да я посещава, а тя се грижела за него – перяла дрехите му и му давала пари, доколкото стигали възможностите й, но на него те все му се виждали недостатъчно.

Около седмица преди опита за убийство, пак след скандал за пари, подсъдимият хвърлил и уцелил жената с буркан с храна, която тя била сготвила за него. Това не била първата му проява на агресия - при предишни скандали се случвало той да я блъска. След този инцидент обаче тя го помолила повече да не посещава дома й.

Във фаталния ден той й се обадил с молба да отиде в дома й, да се изкъпе, а тя да му изпере дрехите, защото щял да ходи на интервю за работа и искал да бъде в добър вид.

Вечерта той отишъл в дома й, а жалостивата жена го пуснала, дала му и да вечеря. Младият мъж пак поискал пари и жертвата се съгласила да му даде. После обаче той започнал да се оплаква от безпаричието си и да хвърля вината за положението си върху близкото си обкръжение, като заплашвал, че ще ги избие всички, а после конкретизирал, че има предвид баща си.

Жената опитала да го вразуми, като му споменала за последиците от подобен акт и го призовала да направи нещо добро с живота си. Вместо това обаче той взел от кухнята близо 20-сантиметров нож и я наръгал в областта на коремната кухина. След това се върнал в сервизното помещение, измил ножа и отново се появил на вратата на стаята, където била ранената жена. Дори в този момент тя мислела първо за него, като му обяснила да звънне на тел 112, тъй като един ден опитът да я спаси ще му бъде от полза.

Той се обадил и избягал, но тъй като обаждането му не било убедително, жената решила сама да се погрижи за себе си и набрала същия телефонен номер.

На мястото на инцидента първо пристигнали полицаи, а малко след тях и линейка. Тя откарала изгубилата много кръв и изпаднала в шоково състояние жена в болницата, където й била направена животоспасяваща операция.

Лекарите установили, че имала порезна рана на черния дроб, разкъсване на предната стена на стомаха с излив на стомашно съдържимо, събирала кръв в коремната кухина и двустранно в плевралните пространства на белия дроб. Само два дни по-късно се наложила втора операция. Жената била на апаратно дишане.

Още в нощта на престъплението извършителят бил открит и арестуван. По време на разследването му била направена експертиза, според която той страдал от разстройство на личността от смесен тип с шизоидни и нарцистични черти, бил агресивен, хладен и неспособен да изпитва чувство на вина. Това обаче не му пречело да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, нито пък имал нарушения на интелекта, заключил експертът.

По време на делото прокурорът поискал присъда от 12 години лишаване от свобода за младежа, а като отежняващо вината обстоятелство държавният обвинител посочил присъдата за закана за убийство, която подсъдимият получил през март 2013 г. Тогава заплахата била отправена срещу баща му, а наказанието било пробация.

Съдът счел за смекчаващо вината обстоятелство младата възраст на подсъдимия, тежкото му детство, личностното разстройство, обаждането на тел. 112 и самопризнанията му по време на досъдебното производство.

Отежняващи вината обстоятелства били гореспомената присъда, както и факта, че пострадалата жена е била приемна майка на опиталия да я убие.

Присъдата била произнесена при превес на смекчаващите вината обстоятелства. Тя обаче не е окончателна и ще бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново. Жалбата вече е подадена, както и протестът на прокурора.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари