Русенецът, осиновил дете: На всички хора пожелавам да имат един малък Емо

8
Вече близо четири години двамата са едно щастливо семейство. Трудни моменти не липсват, но именно в това се крие предизвикателството да си родител
Вече близо четири години двамата са едно щастливо семейство. Трудни моменти не липсват, но именно в това се крие предизвикателството да си родител Снимка: БНТ, стоп кадър

Една вдъхновяваща история от Русе

Преди няколко години 41-годишният Павлин Петров решава, че иска да осинови дете. Не след дълго сбъдва най-голямата си мечта – става законен баща на син. Днес щастливият татко издава книга, която пише в помощ на кандидат-осиновителите в страната, разкрива Пламенка Тонева за БНТ. 

Д-р Павлин Петров от Русе е експерт в областната структура на Българския червен кръст. Известно време работи в приюта за безпризорни деца в града. Идеята да стане родител е дълго премисляно решение. Подава документи за осиновяване, преминава обучение за бъдещи родители, след което е записан в регистъра на кандидат-осиновителите в България. Чакането отнема близо две години.

"Постоянно си в очакване дали ще ти звънне телефона, дали ще получиш писмо", разказва д-р Павлин Петров.

Следва дългоочакваното телефонно обаждане. Първата среща между Павлин Петров и сина му Емо е, когато детето е едва на 4 години.

"Отиваме в Лом, откъдето е родом Емо. Виждам едно прекрасно дете. Запознаваме се, играем си и представителката на регионалната дирекция ме пита - "вие имате един месец да ми отговорите дали ще го осиновите или не". Няма какво да мисля, аз ще го осиновя веднага", отговаря д-р Павлин Петров.

Вече близо четири години двамата са едно щастливо семейство. Трудни моменти не липсват, но именно в това се крие предизвикателството да си родител.

"Когато дойде, той не беше се возил в асансьор, не беше живял в блок, трябваше да му обясня какво е асансьор. Това е един постепенен процес на подготовка на детето за новия начин на живот", сподели д-р Павлин Петров.

"Тайна на осиновяването в нашето семейство не съществува. Емо знае, че е осиновен", допълни д-р Павлин Петров.

Днес Емо е първокласник и е сред най-малките доброволци на Българския червен кръст в града. Наскоро семейството се сдобива с още един член – кучето Джиджи.

"Мое задължение е да го храня, да му слагам вода и да го разхождам. Само да знаете едно нещо - много бързо свикна да го разхождам", разказва първокласникът Емо.

"Пътят на осиновяването" е първата част на книга, в която Павлин описва своите стъпки към това да осиновиш дете. Той е категоричен, че процесът не е толкова дълъг, а чакането си заслужава.

"На всички хора пожелавам да имат един малък Емо. Бъдете мъдри, бъдете благословени и ви пожелавам успех", каза д-р Павлин Петров.

Книгата е издадена в тираж от 150 броя. В момента Павлин работи върху втората част, в която пък разказва за предизвикателствата и мечтите на един баща и неговия син.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари