Русенец с увреждания получи финансиране за изграждане на достъпна среда в жилището си

1
За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане, с изготвена индивидуална оценка на потребностите
За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане, с изготвена индивидуална оценка на потребностите

За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане, с изготвена индивидуална оценка на потребностите

Първи русенец получи финансиране от държавата за изграждане на достъпна среда в жилището си, като това е станало и с помощта на Община Русе. Русенецът е одобрен от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) по Националната програма за изграждане на достъпна жилищна среда и осигуряване на условия за лична мобилност на хора с увреждания. Действията по елементите за достъпна среда в жилището и пред него вече са започнали, съобщава Русе Медиа.

Анализ, извършен от Община Русе, показва тревожни факти. Фамилните жилища и блокове, където живеят лица с увреждания, не осигуряват достъпност на средата за хора с увреждания. Построените жилища и блокове преди 2000 година, нямат асансьори, рампи или платформи, което е голям проблем за гражданите. Пред блоковете и жилищата няма изградени рампи или подкосени прагове за улесняване придвижването на граждани с колички, както и на майки с деца.

От общинската администрация припомнят, че социалното министерство обяви Национална програма за изграждане на достъпна жилищна среда и осигуряване на условия за лична мобилност на хора с увреждания. За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане, с изготвена индивидуална оценка на потребностите, съгласно Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и документи, по реда на Закона за етажната собственост - съгласие на всички живущи от входа и регистриране на сдружение.

Недостатък на тази програма е, че първоначално за проектиране и подготовка на документация за изграждане на рампа, асансьор или подемна платформа, кандидатът трябва да заплати с лични средства. Друга особеност е, че при жилищните сгради / блокове следва да се иска съгласие на всички живущи от входа, съгласно ЗУЕС и да има регистрирано Сдружение в съда, с което чрез общината се кандидатства по подобни програми за финансиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари