Русенец алармира: Градът се превръща в кучешка тоалетна

10
Този проблем може да бъде решен по няколко начина, категоричен е Симеон Момчилов
Този проблем може да бъде решен по няколко начина, категоричен е Симеон Момчилов Снимка: Фейсбук

Моля да ме извинят съвестните граждани, които събират след кучетата си, а те не са малко, благодаря им, че са такива!

Ако започнете да се вглеждате в градинки, около дървета, а и да не се вглеждате, със сигурност сте прескачали нечий кучешки екскремент по пешеходните зони.

Русе се превръща в кучешка тоалетна.

Изумен съм, че за една голяма част от съгражданите ни, задължението да събират фекалиите от кучета си е нещо непознати.

Днес минавайки покрай входа на общината, се вгледах в градинката пред стълбите, положението, сещате се какво видях и в какви количества...

Поради горещите дни и честата липса на дъжд, кучешките фекалии се превръщат в прах, който дишаме всички граждани и гости на град Русе. Предават болести, особено в горещите дни. Кучетата са причина за заболяването на хората от кучешка тения - изключително опасна паразитоза по човека. По този показател сме на едно от челните места в Европа. Кеят е място за разходка, както и място от което идват много туристи, които се разхождат по тротоарите посока център, а те са пълни с кучешки фекалии. В други градове, поляните в парковете са за хората, за пикници, игри и почивка, за жалост в нашия град често се използват предимно за кучешка тоалетна.

Този проблем може да бъде решен по няколко начина и/или комбинация от начини.

1. Промяна в "Наредба №26 За притежаване, отглеждане и контрол на животни на територията на Община Русе" - която ясно да задължава стопаните, да чистят след тях, независимо къде(тревна площ, основа на дърво, тротоар, улица).

2. Чрез информационна кампания, със задължително поставяне на видни места във всички зоо магазини и ветеринарни клиники на постери, цитиращи наредбата, обясняващи защо е вредно за здравето, загорзява града, създават изключително неудобство на гражданите и гостите, които не гледат винаги в краката си.

3. Ако първите две не дадат резултат, промяна в наредбата и поставяне на глоба, достатъчно ниска за да бъде платена и да създаде неудобство в безсъвестните стопани.

4. Най-вероятно тази стъпка трябва да бъде на национално ниво, но все пак ще я споделя. В Бостън, всяко куче има паспорт, при чието издаване се взима ДНК проба. Момента, в който се открие кучешки фекалии, моментално се взима проба, изследването на която се плаща от стопанина, след което бива откриван и глобяван. 5. Контрол, може да бъде под формата на кампания, през определен период от време. Нека бъдем съвестни, промяната в обществото започва от личната такава с прости, не винаги приятни действия. Материалите, които изпращам са от ул. Църковна независимост, а борбата ми е от години.

Градинката пред блока ми съм спрял да я поддържам и е занемарена, точно поради тази причина, газя в ла*на и после чистенето им е дълъг и неприятен процес!

Симеон Момчилов, Обществен съвет-Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    16
    Гост
    В кв.Възраждане няма градинка, която да не е "минирана" от кучета. Дори по пешеходните пътеки са нацвъкани едно до друго. Спорил съм със стопани на кучета. Според тях, проблемът не е в това, че кучето му се изхожда там, където децата играят, а че децата искат да играят там, където той си извеждал кучето. Наглостта на такива хора започва да придобива плашещо безграничие. ГРАДЪТ Е ЗА ХОРА!!! За животните си има обори по селата.
  • 13
    15
    Мунчо селския
    до14: Преди да обиждаш, научи малко правопис.
  • -30
    14
    Мари
    Проблем са ви кучешките лайна Ами вие какви сте Лайняри мръсни Стойте във вас и се чудето кого да снимате какво да на пишете ми като ви преча пишете на кмета и да ви взема на работа да сабирате лайна Поне Лайняри ще са с лайната
  • 9
    13
    Обичам кучета
    Дано все повече хора се осъзнаят и започват да почистват след кучетата си. Но как ще убедиш един човек, ровещ в контейнера и с компания от 5-6 големи, некастрирани песове, които си вършат работата в градинката и голят всяка кола?! Вземете мерки и за това. Визирам кв.Дружба 3.
  • 23
    12
    русенец
    Някога спокойно можеше да пуснеш детето си да играе в градинките на Парка на младежта. Сега на почит са кучетата. Целият парк е покрит с кучешки фекалии. Кърлежите са отделна тема. Гадна работа! Да не говорим, че опасни породи се разхождат свободно и в парка и по главната улица. Не съм виждал до сега някой да чисти след кучето си. Няма такъв филм!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...