Русе вече има ученически гвардейски отряд

7
Днес се състоя церемония по освещаване на знамето
Днес се състоя церемония по освещаване на знамето Снимка: БТА

Днес се състоя церемония по освещаване на знамето

Русе вече има ученически гвардейски отряд, а днес се състоя церемония по освещаване и връчване на знамето му. Той е сформиран към Общинския младежки дом и включва 28 момчета и момичета от осми до десети клас от всички средни училища в Русе. Те ще участват активно в представителните и официални церемонии, както и във военните ритуали, които се организират в града, предава БТА.

"Нашият младежки гвардейски отряд има значение за всички русенци, за цялото ни общество. Ще го виждаме сред нас, ще ни носи сила, ще ни напомня какво е България, какво е Родина", каза кметът на Русе Пенчо Милков.

Полковник Илия Милушев, съветник на президента на България Румен Радев по сигурност и отбрана, прочете поздравителен адрес от името на държавния глава.

"Радвам се, че тази прекрасна инициатива продължава да се развива и това е ясен индикатор за назрялата необходимост от фокусиране на общественото внимание върху патриотичното възпитание на подрастващото поколение", каза полк. Милушев.

Това е тринайсетият младежки гвардейски отряд в страната, а идеята за неговото сформиране е на 17-годишната ученичка от гимназия "Христо Ботев" в Русе Виктория Шекерова.

"Имам дълбок интерес към историята, както и към българската военна история. Вземам пример от нашите велики герои, жертвали се за родината. Те са притежавали уникални качества и искам да ги съхраня. Искам да накарам и другите млади българи да съхраняват тези прекрасни качества", каза Виктория Шекерова.

Знамето на новосформирания отряд бе осветено от Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия, а официалните гости забиха ритуално пирони в дръжката му. В церемонията участваха музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Асан
    Нема кой да копа с мотиката на село :)))))))
  • 1
    4
    Хахаха
    Ама че смешници
  • 0
    3
    русенка
    „Работник и колхозничка“ е дело на Вера Мухина. Статуята е висока 24,5 метра, изработена е от неръждаема стомана. Композицията е направена за Световното изложение в Париж през 1937 г., като впоследствие е преместена в Москва. Работникът държи чук, а колхозничката – сърп, които заедно образуват символа на комунизма - сърп и чук. Основната скулптура от композицията става световноизвестна през 1947 г., когато най-голямото съветско киностудио „Мосфилм“ я приема за свой символ.
  • 3
    2
    Сърп и Чук
    Символът "серп и молот" е известен с присъствието си в червения флаг на СССР от 1923 г., узаконен от конституцията през 1924 г. до разпадането му, както и върху герба на Съветския съюз. Сърпът и чукът (☭) са символ на комунизма и комунистическите политически партии. Сърпът е наложен върху чука. Двете сечива символизират съответно селячеството и градския (и в друг смисъл работещ в индустрията, заводите, промишлен) пролетариат, а изобразени заедно подчертават единството на селяните и работниците.
  • 5
    1
    Знаме с пирони?
    Това пък "... официалните гости забиха ритуално пирони в дръжката му" - що за военен ритуал е да се забиват пирони в дръжката на знамето и какво всъщност символизира?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари