Русе в проект показващ интересни и важни стари сгради

1
Кандидатстването по проекта „Come in“ влиза като извънредна точка на заседанието на Общинския съвет утре
Кандидатстването по проекта „Come in“ влиза като извънредна точка на заседанието на Общинския съвет утре Снимка: Dunavmost

Кандидатстването по проекта „Come in“ влиза като извънредна точка на заседанието на Общинския съвет утре

Община Русе да кандидатства с предложение по проект „Come in“, в партньорство с район Уйбуда – Будапеща, Торино от Италия, Ротердам от Нидерландия и Тренчин от Словакия.

Това предлага кметът Пенчо Милков в докладна, която влиза като извънредна точка на заседанието на Общинския съвет утре, 22 април. Кандидатстването е по програма URBACT.

През 2011 г. Унгарският Съвременен архитектурен център (КЕК) е стартирал проект - наречен "Будапещ100 – Празник на 100 годишни къщи". Мотото на инициативата:" Всяка сграда е интересна и важна". По време на тематичен уикенд (двудневен фестивал), група доброволци, заедно с местните жители и случайни посетители насочват фокуса върху квартал или отделни сгради, които имат интересни истории, така наречените " дни на отворени врати" или " заповядайте, влезте" за да се намали изолацията в градската среда, като се подчертават ценностите на сградите, както и обществените ценности.

През последните две години и половина, 6 европейски града, приемат методологията, обмена на знания и организират общностни фестивали на местното наследство. Район Уйбуда ще кандидатства за тази възможност и търси нови градове, които се интересуват от присъединяването към този проект. Община Русе, като побратимен град е отговорила на поканата и е одобрена заедно с Торино от Италия, Ротердам от Нидерландия и Тренчин от Словакия.

Приблизителният бюджет за Община Русе като партньор е 60-70000 евро, по предварителна информация на водещият партньор, които биха могли да се изразходват за административни разходи, пътувания, външна експертиза и оборудване.

При приключването на проекта ще разполагаме с един иновативен и доказано работещ туристически продукт, казва в заключение кметът Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари