Русе, Търново и Варна ще са центрове на растеж на Севера

5
С общ бюджет трите града ще могат да структурират свои проекти, обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова
С общ бюджет трите града ще могат да структурират свои проекти, обясни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова Снимка: Явор Мичев

Русе, Велико Търново и Варна ще бъдат градовете, двигатели и основни центрове на растеж на Севера в програмния период 2021-2027 г.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която участва в среща обучение на Националното сдружение на общините във Велико Търново, предава БТА. В нея участват кметове и председатели на общински съвети от 36 общини в Северен централен район.

"С оглед пространственото планиране, ще комбинираме бюджетния ресурс между Русе, Велико Търново и Варна в един общ бюджет, в рамките на който трите града ще могат да структурират свои проекти. Това са центровете на растеж, като възможна посока за постигане на най-голям икономически потенциал на територията между два региона. В трите града в обща цялост ще се съвместят ресурсите и на река Дунав, и на Черноморието, и на сухоземните ни територии, които са в рамките на Северен централен район", обясни Николова философията на новата оперативна програма за развитие на регионите.

Трите общини са час от 10-те големи града в страната, които ще разпределят 6% от общия ресурс за регионално развитие, но ще бъдат в общ клъстер. Средства през програмата ще получат и Севлиево, Свищов, Габрово, Горна Оряховица и Разград. Всички общини ще могат да си партнират и заедно да изпълняват проекти.

"За първи път даваме такива възможности, тъй като това дава по-голяма гъвкавост за изпълнение на мерки, по ефективно оползотворяване на ресурсите и постигане на по-ясна цел за по-голяма територия и по-голяма част от населението", обясни зам.-министърката.

Бюджетът на оперативната програма "Развитие на регионите" за новия програмен период ще бъде малко по-висок от настоящия, който е 3, 18 милиарда лв., стана ясно още на срещата. 86% от средствата за приключващия програмен период вече са договорени, а 61% са разплатени. Финасирани са над 500 проекта, но реализираните по тях обекти се очаква да бъдат в десетки пъти повече.

"От наша гледна точка към настоящия момент не съществуват рискове за неусвояване на ресурс по програмата, напротив имаме недостиг на ресурс да можем да осъществим всички наши полезни идеи, за да развиваме България", завърши Деница Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари