Русе – Смърт с мирис на препечени филийки

1
Кмета Пламен Стоилов връчи подарък на „Монтюпе“ по случай разширението
Кмета Пламен Стоилов връчи подарък на „Монтюпе“ по случай разширението

На 23 април тази година, на сесията на общински съвет председателят на гражданско движение „Бъдеще за Русе”, постави въпроса за замърсяването на въздуха от „Монтюпе”.
Още през 2011 г., когато във в. „Утро” бе обявено намерението на „Монтюпе” да направи двойно разширение на завода, „Бъдеще за Русе” реагира и подаде в общината възражение в законовия срок. То бе изпратено до Министерство на околната среда и водите и от тогава до днес няма никакъв отговор.
 

Поради многото сигнали на граждани, че нощем неизвестен източник изпуска вредни емисии, през есента на 2013г. от РИОСВ – Русе направиха внезапна проверка и установиха, че от „Монтюпе“ са изпускали предимно нощем през жалузите на производствено хале №1, диметилетиламин и фенол, както и общи въглеводороди. Изключително вредни вещества, повечето от тях канцерогени. Следва да отбележим, че тези жалюзи не съществуват в проекта, за който е дадено комплексното разрешително от МОСВ, а са поставени допълнително с официално разрешение на община Русе. Дали е станало по нареждане на кмета или неговия заместник по строителството, можем само да гадаем. През 2014 г. жалузите са затворени по предписание на директора РИОСВ Ибрям Дауд, а през януари 2015 г. същият е уволнен по с политически мотиви.
 

През 2011г. община Русе отговори на няколко въпроса, поставени от „Бъдеще за Русе”. Оказа се, че отдел „Екология” към общината няма практика да дава становища по инвестиционните намерения, свързани с замърсяващи и опасни за здравето производства, а в общината дори няма копия от комплексните разрешителни, в които са записани условията
за разрешаване на извършваната дейност.
 

Съгласно комплексното разрешително, в „Монтюпе” работят без пречиствателни инсталации 10 пещи за леене на олово, кадмий и други метали, а отделяните в атмосферата вредни емисии са: серни оксиди, азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици, и общ органичен въглерод, диметилетиламин и летливи органични съединения. Шокиращо е, че няма нито ред за оловни, алуминиеви или кадмиеви пари, които се отделят при леенето, няма условия за техните стойности, а моноторинг мониторинг на замърсяването се извършва веднъж годишно и то само от „Монтюпе”, без никакъв външен контрол!
 

Едва преди седмица „Бъдеще за Русе” успя да се снабди с Техническа оценка към комплексно разрешително, документ на МОСВ, издаден през 2012 г. по време на настоящата кметска управа, който вероятно е получен в общината, но се крие от гражданите.
От документа се вижда, че в МОСВ коректно е разгледано възражението на „Бъдеще за Русе” и в него са записани отговорите на поставените въпроси. Там пише, че от общината не са изпратили никакво становище.
 

На въпроса: „Осигурена ли е херметичност на помещенията в които са инсталациите за леене, така че отделяните емисии да преминават единствено през пречиствателните инстанции?” е отговорено: „В Комплексното Разрешително са поставени условия, според които отделящите се емисии се улавят непосредствено от източника им на генериране и се изпускат в атмосферата организирано, преминавайки през пречиствателни съоръжения.”
Имайки информация, че такива инсталации не съществуват, председателят на „Бъдеще за Русе” поиска от общински съвет да даде условия предписания „Монтюпе” незабавно да постави липсващите инсталации или завода да бъде затворен. Присъстващия в залата зам. кмет Наков гласно се изсмя и с това пролича отношението на кметската управа към проблема. На свой ред Никифоров отговори: „Смеете се , нормално е. За това трябва кураж и действия, а не само да търкате гащи на кметското място.”

„Бъдеще за Русе“ започва инициатива за спиране на отровите на „Монтюпе“. Можете да се включите в нея.

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари