Русе се включва в националната кръводарителска кампания

0
Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи до 12:30 часа в Кръвния център в болница „Канев"
Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи до 12:30 часа в Кръвния център в болница „Канев" Видео: БНТ

Русе се включва в националната кръводарителска кампания „В кръвта ти е да спасяваш животи".

Тя се организира за осма поредна година от Ротари клуб и Ротаракт клуб, съвместно с Българския червен кръст. Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи до 12:30 часа в Кръвния център в болница „Канев", предава БНТ.

Кръводаряването е доброволен и безвъзмезден акт. Или поне така е записано в закона. Но в повечето случаи до кръвните центрове отиват хора, които искат да помогнат на свои роднини или приятели в нужда.

Средно на месец в отделението по трансфузионна хематология в Русе кръв даряват между 350 и 400 души, но необходимост от кръв и кръвни продукти винаги има.

Това е една от причините да се организират подобни кръводарителски кампании, защото на 1000 българи само 21 са дарители.

Анна Иванова - Ротаракт клуб - Русе: Резервите на болниците и кръвните центрове са много малки. Кръвта е незаменима. Единствено ние можем да я дарим. За спешни случаи резервът е само този, който е от доброволните кръводарители.

Д-р Тодор Граматиков дарява кръв от 15 години. Прави го не само защото е лекар, още в студентските си години осъзнава кръводаряването като нещо полезно за себе и за другите, и го приема като начин на живот. Има рядка кръвна група, затова не отказва и когато някой се нуждае.

д-р Тодор Граматиков: Тогава е вече доста по-ангажиращо, за конкретен човек, за нуждата на някого. Докато безвъзмездното кръводаряване е по-скоро за самия теб, затова - чувството, че правиш добро, нещо полезно.

Но подобни кампании като тази на Ротари клуб се организират рядко. В Кръвния център в Русе няма достатъчно специалисти, за да правят изнесени акции. Две от местата за лекари от години са незаети.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари