Русе отбелязва Международния ден на лешоядите

0
Снимка: cyberspaceandtime.com

На 16 септември от 17.30 часа в Лапидариумa на Регионален исторически музей – Русе ще се проведе Международният ден на лешоядите в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Проявата включва 6 ателиета за деца за изработка на маска с образа на египетски лешояд, макет на змия, лалугер, охлюв, костенурка и таралеж, снимка с лешояда и интерактивни игри. Предвиждат се още: рисунки на лице „Аз съм лешояд“, пиеса, посветена на египетския лешояд, презентация и прожекция на кратък филм.

Посетителите на събитието могат да разгледат изложба със снимки от фотоконкурса „Одисеята на египетските лешояди“.

По време на събитието участниците ще имат възможност да видят и да се докоснат до макет на ниша на египетски лешояд с фигура на млада птица в реален размер. Инсталацията е изработена от русенския художник и скулптор Даниел Кънчев.

Непопулярни сред съвременното общество, лешоядите са величествени и древни птици от хилядолетия насам и са смятани за свещени. Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората, като по този начин се превръщат в своеобразни носители на живота, а не на смъртта.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 29-та поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетен през настоящата година максимум за България от 75 двойки.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%.  Основните заплахи за вида са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство. Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си и през последните три години отрицателната тенденция в популацията в България е преустановена.

Инициативите, посветени на Международния ден на лешоядите се организират в рамките на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ в партньорство с Гръцкото орнитологично дружество (HOS), WWF Гърция и RSPB; и на LIFE + проектa "Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите", разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация "По-диви Родопи", Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондацията за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари