Русе отбеляза 145 години от освобождението си от османско иго

7
Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците поднесоха десетки деца и ученици, общински съветници, политици и граждани
Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците поднесоха десетки деца и ученици, общински съветници, политици и граждани

Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците поднесоха десетки деца и ученици, общински съветници, политици и граждани

„Нека помним уроците на миналото за единение и чест. Да ги предадем на децата си, за да израснат с вдъхновение от родното. Да помнят силата на “Първите неща” и да градят бъдещето на Русе. С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към присъстващите на тържествената церемония по повод 145-ата годишнина от Освобождението на Русе от османско иго, предаде Русе Медиа.

Празникът бе отбелязан с благодарствен молебен на Русенската Света митрополия. Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците поднесоха десетки деца и ученици, общински съветници, политици и граждани.

Приветствия по случай паметните събития произнесоха директорът на Регионалния исторически музей - Русе проф. Николай Ненов, както и народният представител на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков.

Пред сградата на Пантеона членовете на Национално дружество „Традиция“ клон Русе представиха и експозиция на български оръжия от XIX и XX в.

На 20 февруари 1878 г. руските войски влизат в Русчук начело с генерал Тотлебен. Той е съпроводен от 200 офицери, една пехотна бригада с артилерия и 3000 казаци.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) жителите на Русе и околните селища също взимат участие в боевете. От началото на войната Тома Кърджиев е разузнавач и преводач в 13-и корпус на княз Дондуков-Корсаков. Червеноводският четник Атанас Узунов се сражава при Стара Загора и Шипка. Един от основателите на Русенския революционен комитет Ради Иванов е зачислен като подофицер в 12-и Хусарски ахтарски полк. Петрана Обретенова, по-голямата дъщеря на Баба Тонка, е милосърдна сестра на 12-а дружина в Свищовската болница. В Опълчението участват над сто души от Русе, много от които падат в боевете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    до 3
    абе, ти вечер кат си лягаш, нали проверяваш дали путин не се е скрил под кревата?!?
  • 0
    3
    Zтанко
    Сега остава да се освободим и от Рушлямско иго, но някои безродни предатели искат още да са русороби!
  • 2
    2
    емо
    някой ибрикчия непоканихте ли гъзоблизци на Меемет Доган мангалите да ви управляват и назначават като окръжния прокурор Георгиев може да ми хвръкнала кожата за мезе на котките но да е пост назначен от дпс то ме
  • 3
    1
    Русе
    Русе хубаво има празник, но Дунав мост е проблем за града при сегашните условия . Този трафик особено сега , когато има война наблизо не е ли опасен ? И в един момент мостът може да стане излишен, ако нещата продължават да се запичат. Но каквото - такова, на кой му пука. Да му мислят началниците. :-)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари