Русе отбеляза Националния празник на България

11

Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в града, за да отбележат Националния празник на България – 3 март

Началото на официалните чествания, организирани от Община Русе, беше дадено с приемане на почетен караул от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като веднага след това той поздрави и 13-ия гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом. На церемонията присъства и областният управител Данаил Ковачев. „Днес в деня на Националния ни празник, събрани пред този паметник и на тази дата трябва да отдадем заслуженото на героите. Денят като календарна дата през годините е бил отбелязван по различен начин и с различна тежест, останал някак встрани за няколко десетилетия, но 100 години по-късно през 1978 г. отново заема своето първостепенно значение и днес това е Националният ни празник“, каза в обръщението си към русенци Ковачев. „Днес, когато свободата ни е пълна, всеобхватна и осезаема трябва с гордост да заявим, че българското общество не страда от липсата на историческа памет и признателност. Ние знаем и помним, че Освобождението дойде с топовете и щиковете на руската императорска армия. Признателност и поклон пред загиналите войни, но също така преди 115 години в нашия град този изключителен монумент, изграден от предците ни и посветен на поборниците и опълченците, паднали за свободата, идва да ни покаже изключително самостоятелното, обществено и национално самочувствие и възможности на Русе и региона ни. Чувството и знанието, че Освобождението идва и е заплатено с много мъки, страдание и кръв не бива да ни напуска“, сподели още областният управител. „Има много за какво да благодарим и да бъдем признателни, но ако наистина искаме да предадем устрема към независимост, то е необходимо всеки ден да отстояваме правото си на свобода и така да възпитаваме и даваме пример на младите. Това е и най-добрият начин да докажем, че саможертвата на дедите ни не е била напразна, а свободата е най-истинският символ на националното ни достойнство, но и постоянна отговорност пред бъдещето ни като общество“, каза той. „Свободата не иска само празнуване, а ежедневни усилия, с които да се гарантира. Русенци трябва да са горди, че успяват да следват този принцип“, допълни Ковачев.

Слово бе произнесено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков. „Вече почти век и половина ние се събираме като общество и отдаваме почит на този ден, в който с няколко подписа започна новото съществуване на България. Това даде шанс на българите да отстояват себе си, да направят подвизи и пишат история. Днес е ден, в който ние трябва и дълбоко да се замислим. Свободата и независимостта на България са наследство, което ни беше дадено от предходните поколения, на всички, които сте тук, на нас, на българите днес, но това е и огромна отговорност, защото да си свободен днес и независим не е нужно да проливаш кръв, достатъчно е да отстояваш българското, да отстояваш нашите интереси пред свои, чужди, пред динамиката на делника и пред интереси, които ни се налагат“, сподели от своя страна Пенчо Милков.

Заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето отечество и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Той припомни много библейски мотиви, свързани със значението на свободата. „Външната свобода, която и ние отбелязваме не винаги е израз и на вътрешната свобода. Вътрешната свобода е нещото, обаче което ние трябва да засвидетелстваме след като го потърсим и намерим, открито да викнем, да го искаме. Тогава и вътрешната свобода ще получи и външен израз“, каза епископ Макарий. Той обърна внимание, че това, което предшества свободата и е много важно за нейното постигане е истината. „Истината е необходимото условие, за да намерим свободата“, допълни още той.

Програмата включваше още изпълнения на Максим Атанасов от Театрално студио „Маска“ при Общински младежки дом – Русе, с ръководител Мина Маринова, както и на Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“ при Общинския детски център за култура и изкуство, с ръководител Вили Икономов. Тя изпълни „Родина“. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични организации и граждани. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево. Почетен караул бе строен и от Регионален клуб „Традиция“ – Русе. В церемонията участва и Общинският духов оркестър, който по традиция преди започването на церемонията изпълни празнични маршове, а по време на нея „Покойници“ и химна на Република България. Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

Сред гостите на събитието бяха парламентарният секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Синан Хебибов, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав инж. Ивелин Занев, редица представители на местната и държавна власт от региона, общински съветници, както и представители на институциите от северната ни съседка Румъния. На тържествената церемония присъстваха още народните представители Ализан Яхова, Иван Белчев и Иван Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Дебил!
    Слабоумния СОТ- аджия пак ли срича?! Хайде, нали ще го сменят при ротацията!!!
  • 2
    3
    Ьььььь
    ГОВНО ЙОРДАН ПЕТРОВ, ПУСКАЙ ВОДАТА И ПЛУВАЙ ПО КАНАЛА.
  • 2
    2
    Йордан Петров
    На тоя ден можем да преброим русоидите в Русе. Не са много но печелят изборите, което навежда отново на размисъл, доколко са честни изборите в България?!
  • 0
    1
    Vinetu
    Бря Много дебели са тез четници със пушките 🇻🇳🤣🇹🇷
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари